Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пилотите ще се състезават за Жул Бианки

Пилотите ще се състезават за Жул Бианки

51
0

Тягостна и мрачна бе атмосферата по време на първата пресконференция преди Гран при на Русия, като основната тема в нея бе катастрофата на Жул Бианки от предходната надпревара в Япония.

Френският пилот на Маруся е в болница в Мие. Според последната официална информация, разпространена от семейството чрез отбора му той е в критично, но стабилно състояние.

Присъстващите на пресконференцията Себастиан Фетел (Ред Бул), Фернандо Алонсо (Ферари), Дженсън Бътън (Макларън), Фелипе Маса (Уилямс), Адриан Сутил (Заубер) и Данил Квят (Торо Росо) бяха единодушни, че в момента не бива да се спекулира около обстоятелствата за инцидента, както и не бива да се предприемат крайни мерки преди излизане на резултатите от разследването.

–  Ще се състезаваме за него. Тук сме, за да караме и това ще направим – заяви Алонсо.

Състезателите изглеждаха много потиснати почти през цялата пресконференция. Сутил, който бе най-близо до мястото на катастрофата на Бианки, на няколко пъти едва не се разплака. Той заяви, че всички те са професионалисти и ще се постараят да се представят достатъчно добре за Жул.

– Лично за мен това бе най-лошото състезание в живота ми. По-лошо от собствената ми катастрофа (в Унгария през 2009 г.), която така или иначе не помня. Ще се постараем да се състезаваме и да направим най-доброто за него и за семейството му. Но със сигурност ще е изключително труден уикенд, през който ще е сложно да мислим за други неща – сподели Маса.

Фетел също посочи, че предстои един много тежък уикенд и продължи:

– Всичко станало обаче е изключително лошо стечение на обстоятелствата и малшанс. Наясно сме с риска, който съществува, но сме големи хора и преценяваме – всеки за себе си – дали да кара или не.

Квят е с изключително смесени чувства, защото в падока витае случилото се в Япония, докато на него му предстои първата му домашна Гран при. Всички обаче бяха категорични, че желанието им да кара и да се състезават не е разколебано.

– Това е животът ми. Спортът ме кара да чувствам щастие – обясни Маса.

По отношение на идеята за затворени кокпити Алонсо заяви, че ако технологията е достатъчно добра и действително ще намали риска, то той не вижда причина те да не бъдат въведени. Същото е и мнението на Сутил. Според него подобно решение, идващо от самолетостроенето, може да донесе единствено позитиви без да промени негативно спорта. Фетел пък каза, че спортът е за открити автомобили с открити гуми, но ако действително има по-добри варианти, би трябвало да се обмислят.

Маса сподели от своя страна, че не е сигурен дали дори затворен кокпит би помогнал в случая с Бианки, но щеше да предпази него по-добре при катастрофата през 2009-та.

Пилотите на практика отказаха да отговорят на въпрос, свързан с политиката и дали е добре, че Формула 1 идва в Русия. Бътън заяви, че те са състезатели и е по-добре подобни питания да бъдат отправени към управляващата спорта организация и шефовете на отборите.