Начало Избрани Палу се отдалечава все повече от F1

Палу се отдалечава все повече от F1

1207
0
Алекс Палу
Алекс Палу, снимка Макларън

Алекс Палу се отдалечава все повече от F1. Испанецът все още не е затворил напълно вратата за световния шампионат. Но в същото време той призна, че шансовете му да се прехвърли в F1 стават все по-малки след скандала с Макларън.

Палу е една от най-големите звезди в Индикар. В края на миналата седмица 26-годишният испанец спечели втора титла в американските серии. Палу записа пет победи от началото на сезон 2023 в Индикар и бе изключително постоянен. Именно това в крайна сметка му донесе втори триумф след този през 2021 г.

Палу бе част от програмата за развитие на пилоти в Макларън. Испанецът имаше договорка с тима от Уокинг. Според нея той трябваше да се присъедини към подразделението на Макларън в Индикар (Ероу Макларън) през 2024 г. Освен това Палу бе и тестов и резервен състезател на британския отбор.

В средата на август Палу изненадващо се отметна от уговорката си с Макларън. Вместо това той иска да продължи да кара за Чип Ганаси Рейсинг. Малко по-късно стана ясно, че британският тим е завел дело срещу испанеца. Според Зак Браун, Макларън иска обратно всички пари, които са инвестирани в Палу. Говори се, че става въпрос за осемцифрена сума.

Палу има достатъчно точки в своята пилотска книжка, за да получи суперлиценз. Но от друга страна, кавгата с екип като Макларън ще остави огромно петно върху репутацията му в F1.

Единствено времето ще покаже дали Макларън и Палу ще загърбят различията си и ще постигнат извънсъдебно споразумение. Очакванията са испанецът да продължи да кара в Индикар за отбора на Чип Ганаси.

„Бях доста далеч от медиите и социалните мрежи, най-вече за да не се разсейвам прекалено много от това, което се случва извън пистата. По този начин исках да продължа да давам 100 процента от себе си, за разлика от миналата година“, каза Палу пред испанския сайт SoyMotor.com.

„Това е бъркотия, която се надявам един ден да мога да обясня отвътре, стъпка по стъпка и ден след ден. Ще разкажа за възможностите, които имахме, както и тези, които нямахме. Но е ясно, че разполагаме с най-добрите инструменти, които можем да искаме в Индикар.“

Палу призна, че скандалът с Макларън го е отдалечил все повече от Формула 1

„Това, което се случи през 2021 г. беше прекрасно. Първо спечелихме шампионата в Индикар и имахме възможност да тестваме автомобил от F1 и да бъдем част от Макларън. Това беше знам, че не съм забравил напълно за Формула 1“, продължи испанецът.  „Винаги съм казвал, че [F1] не е единственият фокус за мен. Не бих се отказал от всичко, за да участват във Формула 1 на всяка цена. В същото време знам, че това е най-високият клас на моторните спортове, с най-големите отбори и марки. Очевидно бих искал да бъда част от него, но при добра опция и не на всяка цена.“

Пали призна, че му харесва да кара в САЩ и не иска се откаже от Индикар просто така.

„Възможността, която имам тук, в Съединените щати, е наистина страхотна. Не искам да се откажа от нея заради един шанс. Опитахме се, качихме се в колата и свършихме добра работа. В крайна сметка обаче нещата не се получиха. От своя страна, не бих могъл да правя нищо друго. Не съм сигурен, че ще се появи друга възможност, защото ставам твърде стар за света на F1“, каза още Алекс Палу.

Двукратният шампион в Индикар все още не е затворил напълно вратата за F1. Той обаче призна, че шансовете да се прехвърли в световния шампионат са много малки.

„Ще изчакаме и ще продължим да печелим колкото се може повече в Индикар. Ако се появи възможност в F1. то ще я приветстваме. Ако не се появи, няма страшно, ще продължим да се опитваме да печелим победи и шампионати в Щатите.“

„Вратата съвсем не е затворена. Но не е същото да си на 27 години и да трябва да чакаш още две години… както да си на 21 години. Не мисля, че вратата е затворена на 100%, но и не я чакам да се отвори. Знам, че моментът може би е отминал. Честно казано ще бъде доста трудно да се появи още една такава възможност“, завърши Алекс Палу.