Начало Formula 1 News Първа победа за Ковалайнен в квалификацията на Силвърстоун

Първа победа за Ковалайнен в квалификацията на Силвърстоун

12
0

Хейки Ковалайнен постигна своята първа победа в квалификацията на пистата Силвърстоун днес. Пилотът на Макларън показа момент че до този е най-добре подготвения пилот и заслужено спечели своя първи полпозишън пред британска публика за неудоволствие на домакините. Техният любимец Люис Хамилтън направи грешка при първото си излиза в последната част на квалификацията и това изглежда го разколеба. В крайна сметка Хамилтън завърши четвърти без да успее да се противопостави на съотборника си. Ковалайнен от своя страна бе безапелационен, като победи с повече от половин секунда другата приятна изненада Марк Уебър от екипа на Ред Бул, който се класира втори. На трето място пък сесията завърши Кими Райконен, чието изоставане от сънародника му бе 0,7 сек.
Очакваният дъжд дойде за момент в първата част на квалификацията. Краткото преваляване обаче не намокри сериозно пистата и попречи единствено на пилотите на Хонда и на Нико Розберг от екипа на Уилямс. Състезателите на Форс Индия пък очаквано заеха последните две места в класирането.
Друга приятна изненада бе Себастиян Фетел, който също се представя изключително силно до този момент. Германецът се класира осми, като бе облагодетелстван от проблемите на Маса и Кубица. Полякът не излезе въобще за опит в последната част на квалификацията, а Маса не успя да подобри по неизяснени все още причини времето си от първия опит в последната част и остана едва девети.