Начало Избрани Льоклер начело в първата тренировка в Сингапур

Льоклер начело в първата тренировка в Сингапур

1078
0
Гран при на Сингапур 2024
снимка, Пирели

Шарл Льоклер оглави класирането след първата тренировка в Сингапур. Пилотът на Ферари записа най-силната обиколка за 1:31763 мин. Втори на само 76 хилядни остана Ландо Норис с Макларън, следван от Карлос Сайнц също с Ферари.

Времето преди началото на откриващата сесия в Сингапур беше сухо и топло. Температурата на въздуха беше 32 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 38. Над трасето все още имаше дневна светлина. Затова условията не бяха толкова важни, тъй като състезанието ще се проведе в нощните часове.

Пилотите на Заубер първи излязоха в сесията. Пистата беше доста „зелена“ заради факта, че през останалата част от времето се използва от пътната мрежа на страната. Липсата на F2 или F3 също няма да спомогне за отлагането на повече гума по асфалта. Тази година части от трасето в Сингапур бяха преасфалтирани. Освен това беше добавена четвърта DRS зоната, разположена на правата между завои 14-16

Норис водеше колоната след първите 15 мин. от сесията. Пилотът на Макларън записа обиколката си със средно твърди гуми на Пирели. Зад него Льоклер и Сайнц записваха времена с твърди гуми. Ръсел също беше с твърди гуми и записваше добри времена. Перес допусна грешка и блокира гумите на спирането за завой 16. Мексиканецът мина през зоната за сигурност и се върна обратно на трасето.

Трафикът по пистата беше сериозен проблем в първата сесия. Някои като Валтери Ботас се оплакаха, че се блокирани от свои съперници. Грешките по трасето също бяха нещо обичайно на това неравно и бавно трасе по улиците на Сингапур.

Норис водеше колоната след преполовяването на първата свободна тренировка в Сингапур. Британецът записа време за 1:32.165 мин. с гуми софт. Веднага зад него бяха Верстапен и Хамилтън, които също използваха меки гуми на Пирели. Трафикът по трасето продължаваше да бъде сериозен фактор в сесията.

В следващите минути Норис продължаваше да води в подреждането. Втори беше Льоклер. Състезателят на Ферари записа време, което беше с 37 хилядни по-слабо от това на Норис. Трети беше Сайнц, следван от Верстапен, Цунода и Пиастри. Алонсо се бореше със своя автомобил и успя да спаси катастрофа.

В последните минути на сесията в Сингапур слънцето над трасето започна да залязва. Същевременно Льоклер поведе в класирането с време за 1:31.763 мин. с гуми софт. Втори и трети продължиха да бъдат Норис и Сайнц. Хамилтън се оплака от сериозно недозавиване на неговия болид.

Льоклер в крайна сметка финишира на първа позиция в откриващата тренировка по улиците на Сингапур. Втори и трети се наредиха Норис и Сайнц. Четвърти и пети финишираха Верстапен и Цунода. В топ 10 влязоха Пиастри, Рикиардо, Албон, Алонсо и Окон.