Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Първи подиум за Петров в F1

Първи подиум за Петров в F1

52
0
Виталий Петров

Първи подиум в кариерата си във Формула 1 спечели Виталий Петров днес на пистата Албърт парк в Мелбърн. Пилотът на Рено направи страхотен старт в Гран при на Австралия, имаше стратегия с две спирания в бокса (както и съотборникът му Ник Хайдфелд) и с наистина великолепно темпо от началото до финала стана първият руснак на почетната стълбичка в историята на спорта.

Доволен съм, че съм на подиума, особено след всичко преживяно през зимата, която бе безкрайно трудна. Дори по време на тестовете не бяхме съвсем сигурни къде се намираме спрямо съперниците ни, но продължихме да работим и да правим нови компоненти за автомобила, чак до този уикенд. Всичко се получи наистина прекрасно. Направих невероятен старт и вероятно това бе ключът към развитието на надпреварата за мен, защото така излязох пред Алонсо и Бътън. След това имах възможност да карам на чиста писта и да натискам здраво, като същевременно да пазя гумите си. Стратегията с два бокса очевидно бе правилното решение. Огромно благодаря на всички в екипа, резултатът е за всички нас – коментира Петров.

Голямо облекчение и огромна награда за работата на всички в отбора бе определението на Ерик Булие за третото място на руснака. Според него постижението е доказателство, че иновативният дизайн на R31 е бил правилно решение.

Ще излъжа, ако кажа, че съм мислел, че ще вземем подиум днес, но мястото на Виталий още в квалификацията бе добро. Смятахме, че имаме шанс за добра битка с Ферари и точно това се случи. Тепърва ще имаме нови аероелементи, всъщност още за Малайзия, а те ще ни донесат още няколко десети – допълни техническия директор Джеймс Алисън.

Стартиралият почти от дъното на грида Ник Хайдфелд пък успя да стигне едва до 14-а позиция. Дясната кутия за радиаторите на колата му бе сериозно повредена при контакт още в началото на състезанието, а германецът потегли наистина добре и бе 12-и в първия завой.

Щетите бяха сериозни, не само по кутията, но и по други компоненти плюс капака на двигателя. Надпреварата никак не бе силна за мен. Но съм доволен за тима и Виталий – отличен резултат – каза още Хайдфелд.