Начало Formula E News Паскал Верлайн спечели световната титла във Формула Е

Паскал Верлайн спечели световната титла във Формула Е

222
0
Паскал Верлайн
Паскал Верлайн, снимка Формула Е

Паскал Верлайн спечели световната титла във Формула Е. Пилотът на Порше финишира втори в последния старта за кампания в Лондон. Това беше напълно достатъчно, за да гарантира първото място на Верлайн в крайното класиране. Победител в надпреварата стана Оливър Роуланд с Нисан, докато последното място на подиума зае Мич Еванс с Ягуар.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Formula E (@fiaformulae)

Лондон е домакин на 15-тия и 16-тия кръг от сезон 2023-24 във Формула Е. Британската столица отново слага край на кампанията в световния шампионат с електрически едноместни болиди. Домакин на събитията отново е уличната писта с дължина 2.086 км и разположена в международния изложбен център ExCeL. Вчера се проведе първия старт, който беше спечелен от Паскал Верлайн. Германецът оглави класирането и се доближи до титлата. Най-големите му съперници остават Мич Еванс и Ник Касиди

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Formula E (@fiaformulae)

По-рано през деня се проведе квалификацията за втория старт в Лондон. Най-бърз в нея беше Ник Касиди. Зад него се наредиха Гюнтер, Еванс, Верлайн и Фрайнс. Благодарение на полпозишъна, Касиди добави още три точки към актива си.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Formula E (@fiaformulae)

Касиди поведе след началото на втория старт в Лондон и последен за сезона. Веднага зад него бяха Еванс, Гюнтер, Верлайн, Фрайнс, Верн, Вандоорн, Бърд, Мортара и Да Коща. Стартът мина чисто и без сериозни инциденти.

Във втората обиколка на пистата излезе сефти кар поради инцидент на Едоардо Мортара (Махинра Рейсинг) и Джейк Денис (Андрети). Двамата се удариха в закритата част на трасето и отпаднаха от борбата. Отпред Касиди водеше пред Еванс, Гюнтер, Верлайн и Фрайнс.

Състезанието беше рестартирано в петата обиколка. Промени в класирането нямаше. Касиди водеше, следван от Еванс, Гюнтер, Верлайн, Фрайнс, Верн, Вандоорн, Роуланд, Да Коща и Дарувала.

Касиди и Еванс водеха битка за победата в следващите няколко тура. От това се възползва Верлайн. Германецът се справи с Гюнтер и започна да притиска двамата лидери от тим на Ягуар Рейсинг.

В дъното на топ имаше оспорвана битка между Сам Бърд (Макларън) и Джехан Дарувала (Мазерати MSG). Двамата имаха контакт, който изпрати британеца в стената и предизвика появата на колата на сигурността. Отпред Касиди водеше пред Еванс и Верлайн. В крайна сметка Бърд и Дарувала приключиха участието си в надпреварата.

Старт №2 в Лондон беше възобновен в десетата обиколка. Борбата между лидерите продължи. Касиди използва единия си атакуващ режим и се върна начело. Междувременно Еванс и Верлайн притискаха новозеландеца. С напредване на надпреварата борбата ставаше все по-оспорвана.

5 тура преди финала Касиди имаше контакт с Максимилиан Гюнтер. В резултат на това пилотът на Ягуар Рейсинг получи поражения по своя болид и влезе в бокса. Неговият германски съперник приключи участието си в надпреварата. Отпред Еванс и Паскал Верлайн продължиха борбата за първото място в състезанието и шампионата

До края на надпреварата Верлайн и Еванс загубиха позиция от Роуланд. Британецът имаше по-добра стратегия и пестеше повече енергия. Еванс получи инструкция да намали темпото и беше изпреварен от Верлайн. В крайна сметка Роуланд спечели последния старт за сезона на домашната си писта в Лондон.

Втори финишира Паскал Верлайн. Германецът завърши пред Еванс и си гарантира първа световна титла във Формула Е. Последното място на подиума беше заето от вицешампиона Мич Еванс.

Четвърти и пети в надпревара №2 в Лондон останаха Себастиен Буеми (Енвижън Рейсинг) и Жан-Ерик Верн (DS Пенске). Шестото място остана за Нико Мюлер, който завърши последния си старт за Abt Cupra. Топ 10 допълниха Робин Фрайнс (Енвижън Рейсинг), Щофел Вандоорн (DS Пенске), Лукас ди Граси (Abt Cupra) и Джейк Хюз с Макларън.

Верлайн финишира на първа позиция в крайното класиране за сезон 2023-24 във Формула Е. Пилотът на Порше спечели общо 199 точки. Втори остана Еванс със 192. В топ 5 влязоха още Касиди (176), Роуланд (156) и Да Коща (144). При отборите първото място отиде при Ягуар Рейсинг. Порше пък се поздрави с първия в историята на Формула Е триумф при производителите.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Formula E (@fiaformulae)