Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пастор Малдонадо с първа победа във Формула 1

Пастор Малдонадо с първа победа във Формула 1

128
0
Пастор Малдонадо

Пастор Малдонадо от екипа на Уилямс успя да постигне своята първа победа във Формула 1 след като спечели днешното състезание за Голямата награда на Испания. На втора позиция остана Фернандо Алонсо от екипа на Ферари. Испанската публика не успя да види мечтата си изпълнена и двукратния световен шампион да спечели втора победа за сезона. Трети пък е Кими Райконен от отбора на Лотус.

Това бе първата победа за Уилямс от Гран при на Бразилия през 2004 г. и радостта на сър Франк Уилямс, който изгледа състезанието заедно със съпругата си и дъщеря си Клер, бе разбираема. От друга страна пък това е най-доброто представяне за пилот на Венецуела, след като през 1983 г. Джони Чекото бе постигнла 6-а позиция в Гран при на САЩ.

Фернандо Алонсо успя да изпревари Пастор Малдонадо още при спирането за първия завой. Трети бе Райконен, следван от Розберг (Мерцедес), Грожан (Лотус), Шумахер (Мерцедес). Световният шампион Себастиян Фетел с Ред Бул бе седми, следван от Дженсън Бътън с Макларън. Люис Хамилтън от своя страна успя да се придвижи напред с 5 позиции още след първата обиколка. Всички пилоти на решетката стартираха с меките гуми.

Кобаяши (Заубер) и Верн (Торо Росо) допълваха класирането в топ 10 след края на първия тур. Хамилтън скоро стигна до 15-то място, а Уебър реши да спре в бокса още след седмата обиколка, за да избегне трафика. Само обиколка по-късно през бокса мина и неговият съотборник Фетел, който до момента се движеше седми зад своя сънародник Михаел Шумахер. Това ранно влизане обаче го изхвърли доста назад и двукратният световен шампион вече бе 18-и, докато благодарение на влизанията в бокса и на изпреварванията срещу Рикиардо (Торо Росо) и Хюлкенберг (Форс Индия), Хамилтън вече бе 12-и.

В десетата обиколка през пит лейна минаха Розберг и Бътън, като германецът излезе отново с меки гуми, а британецът бе с твърди.

В следващия тур за смяна на гуми влязоха Алонсо, Грожан и Шумахер. Лидерът в състезанието заложи на твърдата смес, както направи и Малдонадо тур по-късно. Райконен от своя страна влезе заедно с венецуелецът, но сложи меки гуми.

След тези спирания Алонсо отново водеше с малко под 2 сек пред Малдонадо, а Райконен бе трети. Хамилтън, който още не бе минавал през питлейна се движеше на четвърта позиция.

В 14-ата обиколка при опит да изпревари Бруно Сена, Михаел Шумахер удари отзад на първи завой пилота на Уилямс и това на практика бе края на надпреварата и за двамата състезатели.

Тур по-късно Хамилтън най-накрая мина през бокса и се свлече в класирането до 14-а позиция. Отпред Алонсо водеше пред Малдонадо, Райконен, Розберг, Грожан, Фетел, Бътън и Кобаяши. Венецуелецът започна да намалява преднината на Алонсо, като се доближи на малко под 2 сек зад пилота на Ферари. Грожан от своя страна изпревари Розберг и зае четвъртата позиция.

Гумите на германският пилот явно се износваха доста бързо и той влезе в бокса в 23-ата обиколка. В същото време пък стюардите разследваха Фетел и Маса за превишена скорост по време на развети жълти знамена. В крайна сметка и двамата получиха наказания с минаване през бокса.

Малдонадо влезе в питлейна в 25-ата обиколка, като целта бе с нови гуми на празна писта да се спечели аванс пред Алонсо. Стратегията се оказа успешна и влизането на испанеца обиколка по-късно му струваше изоставане с позиция назад. Така Малдонадо поведе, а Алонсо се хвърли да преследва венецуелеца.

Райконен бе следващия пилот в челото, който спря в 28-ия тур. Фетел от своя страна изпревари Розберг, но трябваше да мине през бокса, за да изтърпи наказанието си.

Отпред Малдонадо започна да се откъсва пред Алонсо, като преднината му в един момент достигна до 7 секунди. Очакваше се драма при последните спирания и тя не закъсня. Пилотът на Уилямс влезе в пита в 41-ата обиколка, където бе забавен малко от механиците. Трите тура в повече за Алонсо обаче вместо предимство му донесоха изоставане и испанецът отново излезе зад Малдонадо. За момента водеше Райконен, който след влизането си в 49-ата обиколка излезе трети и се хвърли да гони първите двама. Темпото му бе много добро, а от Лотус смятаха, че е възможно Малдонадо и Алонсо да влязат по още веднъж в бокса.

Тези сметки обаче се оказаха неточни и Малдонадо успя да постигне своята първа победа след 66 обиколки в Испания. Фернандо Алонсо със сигурност съжаляваше, че не успя да постигне победа пред родна публика. Последното място на подиума бе заето от Райконен. Четвърти завърши Грожан пред Камуи Кобаяши, класирал се пети благодарение на чудесната тактика на Заубер, Фетел бе шести, Розберг седми, а топ 10 се допълни от пилотите на Макларън, Люис Хамилтън и Дженсън Бътън, следвани от Нико Хюлкенберг.

Така в класирането при пилотите начело са Себастиян Фетел и Фернандо Алонсо с по 61 точки, а трети е Хамилтън. При конструкторите Ред Бул е начело със 109 точки, а Макларън е с 98.

Следващото състезание е в Монако на 27 май.