Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън спечели квалификацията в Испания

Хамилтън спечели квалификацията в Испания

46
0
Барселона,Люис Хамилтън,Мерцедес

Люис Хамилтън спечели квалификацията за Гран при на Испания и утре ще стартира от първа позиция в борба за своята четвърта поредна победа. Втори до него ще стартира съотборникът му в екипа на Мерцедес, Нико Розберг. Третото място пък е за Даниел Рикиардо от тима на Ред Бул.

Десетката се допълва от Валтери Ботас (Уилямс), Ромен Грожан (Лотус), Райконен (Ферари), Алонсо (Ферари), Бътън (Макларън), Маса (Уилямс) и Фетел (Ред Бул), който не успя да запише време в последната част заради повреда в скоростната кутия.

Първата част на квалификацията бе прекъсната след само шест минути, след като Пастор Малдонадо допусна грешка на трети завой и се заби в стената. Това предизвика кратко прекъсване, преди което само четирима пилоти бяха записали времена за обиколка. Това бяха състезателите на Форс Индия и Заубер, като Хюлкенберг водеше пред Гутиерес, Сутил и Перес.

Веднага след подновяването всички пилоти се хвърлиха в битката, като пилотите на Мерцедес дори излязоха с твърдите гуми, без да се притесняват, че може да бъдат изненадани в толкова ранен момент от квалификацията. Розберг поведе с време от 1:26.764 мин. което бе по-добро с 1,3 сек от това на втория Маса. Хамилтън обаче бързо се справи с бразилеца, но остана на 0,5 сек от съотборника си в Мерцедес.

Фетел успя да изпревари Маса и да заеме третото място, а пилотите в дъното започнаха да слагат медиум гуми, за да се опитат да прескочат тази първа част на квалификацията. Очаквано колите на Катерам и Маруся оставаха най-застрашени от отпадане. Подобно бе положението с тези на Заубер и Форс Индия.

Адриян Сутил се оказа най-бавен в тази група и бе първият пилот под чертата. Пилотът на Заубер остави зад себе си Макс Чилтън и Жул Бианки от екипа на Маруся, който определено има предимство в момента пред този на Катерам. Маркус Ериксон изненадващо изпревари Камуи Кобаяши, а последен остана катастрофиралия Пастор Малдонадо.

Изненадващо между третия Фетел и 16-ия Грожан разликата бе само 0,5 сек, което показваше колко оспорвана е борбата зад първата редица, която изглежда бе гарантирана за пилотите на Мерцедес.

Битката във втората част започна веднага след светването на зелената светлина в края на питлейна. Хюлкенберг поведе за кратко, подобрявайки времето си от първата част с 0,3 сек. Подобно бе положението и при съотборника му Серхио Перес, който обаче остана втори.

Райконен, Маса и Ботас изместиха пилотите на Форс Индия след първите си бързи обиколки и всички очакваха излизането на пилотите на Мерцедес на пистата. Розберг постигна време от 1:26.088 мин. което бе по-добро с малко повече от 0,1 сек от това на Хамилтън. Алонсо записа четвърто време зад Райконен, но скоро и двамата бяха изместени от Себастиян Фетел. Секунди по-късно обаче германецът бе изпреварен от своя съотборник Даниел Рикиардо.

Пилотите на Торо Росо и Макларън оставаха под чертата преди вторите решителни опити, допълнени от двамата мексиканци Перес и Гутиерес. Магнусен и Верн дори не записаха времена в тази втора част, което говореше за проблеми с техниката. Хюлкенберг и Перес, Квят и Гутиерес си разделиха местата от 11-о до 14-о, като германският пилот на Форс Индия се отказа от решителен опит, което му струваше мястото в последната част на квалификацията. Едва десети пък се нареди Фернандо Алонсо след грешка на десети завой, за който отпадане във втората част щеше да е доста неприятно, особено пред местната публика.

Така в последната част се класираха пилотите на Мерцедес, Ред Бул, Ферари и Уилямс, допълнени от Бътън и Грожан. Първата редица изглеждаше запазена за Розберг и Хамилтън, но напрежението все пак можеше да доведе и до изненади.

Розберг и Хамилтън първи започнаха своите обиколки в последната част. Веднага след тях на пистата се появиха пилотите на Уилямс, следвани от Бътън и Алонсо. Секунди по-късно обаче тренировката бе прекратена след като Себастиян Фетел получи повреда в скоростната кутия на своя Ред Бул и колата му спря опасно близо до пистата. Така на практика никой не успя да направи бърза обиколка, а за пилотите останаха само осем минути в борбата за полпозишън.

Така веднага след разчистването на пистата отново първи на трасето се появиха пилотите на Мерцедес, следвани от Алонсо и Рикиардо. Хамилтън поведе, следван от Розберг, Рикиардо и Алонсо. И четиримата пилоти минаха без бокса за смяна на гуми, а на пистата се появиха и останалите състезатели, с изключение на Фетел.

Розберг поведе с новите си медиум гуми, но веднага времето му бе подобрено с малко над 0,1 сек от Хамилтън, който успя да си осигури пореден полпозишън. Даниел Рикиардо показа чудесно темпо, успявайки да се класира на по-малко от секунда зад Розберг. Валтери Ботас зае четвъртата позиция, следван от Ромен Грожан, записал най-доброто си класиране за годината в квалификацията.

Райконен успя да победи Фернандо Алонсо пред испанска публика, записвайки шеста позиция, осми и девети пък се класираха Бътън и Маса. Себастиян Фетел остана на десета позиция без записано време в последната част.