Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Перес невероятно доволен от 5-о място, Бътън ще се постарае да забрави...

Перес невероятно доволен от 5-о място, Бътън ще се постарае да забрави старта в Индия

56
0
Серхио Перес

Само единият болид на Макларън успя да стигне финала на Гран при на Индия – Серхио Перес финишира пети, изравнявайки най-силното постижение на екипа досега през сезона (пета позиция на Дженсън Бътън в Китай). Мексиканският пилот тръгна от девето място на стартовата решетка и напредъкът му накрая бе добър, докато съекипникът му не успя да завърши заради повреда на скоростната кутия.

Най-после направих чисто състезание, при това без какъвто и да е лош късмет – за разлика от последните два-три уикенда! – зарадва се Перес. – Пето място е страхотен резултат за мен. Под сериозно напрежение съм, но резултатът винаги е по-сладък, когато е постигнат в такива условия. Невероятно доволен съм. Беше страхотно усещане в последните обиколки да изпреваря Кими [Райконен] и Люис [Хамилтън] с една маневра. Просто спрях колкото се може по-късно за четвърти завой, опитвайки се да задържа Люис и след това се справих с останалото. Сезонът ни е труден, но този резултат е окуражаващ знак, който ще мотивира всички ни за финалните три надпревари.

Бътън бе десети на грида. По време на надпреварата той спука гума и се наложи още в шестия тур да мине през бокса. Накрая се счупи и скоростната кутия. Обобщението на световния шампион за 2009 г. бе, че денят просто бе един от онези, които искаш да забравиш колкото се може по-бързо.

На излизане от четвърти завой в първата обиколка бях ударен отдясно доста силно от Фернандо [Алонсо]. Не знам защо не можа да спре, оставих му много място, но се блъсна в мен доста сериозно. Колата ми пострада от контакта, счупи се и джанта, откъдето пък дойде спукването на гумата, макар точно това да не бе проблем още три тура. Жалко, че бях с медиум точно тогава, тъй като с тях исках да изкарам дълго! Така че инцидентът съсипа и стратегията ми – обясни станалото Дженсън.

Пилотите на Макларън, както и шефът на тима Мартин Уитмарш поздравиха Себастиан Фетел за четвъртата му поредна титла. Уитмарш отбеляза, че да спечелиш толкова корони, при това една след друга е невероятно впечатляващо.