Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Перес с проблеми с гумите, Бътън със серия от 44 обиколки с...

Перес с проблеми с гумите, Бътън със серия от 44 обиколки с медиум

61
0
Серхио Перес

Трудна и по-сложна от очакваното се оказа Гран при на Абу Даби за екипа на Макларън. И двамата пилоти на тима финишираха, но само Серхио Перес се класира в топ 10 и взе точки. Той тръгна от осма позиция на старта и завърши девети, докато Дженсън Бътън бе 12-ти и на грида, и при карирания флаг.

Серхио нямаше късмет, тъй като изкара голяма част от надпреварата зад по-бавни автомобили. Той показа борбен дух, като накрая изпревари Адриан [Сутил] за деветата позиция, но като цяло резултатът бе разочароващ. Дженсън счупи предно крило на старта в резултат на удар с друг болид и това доведе до непредвидено ранен питстоп. След това обаче свърши брилянтна работа с управлението на гумите – кара с твърдите в продължение на крайно впечатляващите 44 обиколки (от 12-та до 55-та, включително). Ако не се бе случил ранният инцидент и ако вместо това бе направил 44 тура от началото на състезанието, щеше да запише наистина силен резултат. Според мен представяне с такова качество заслужава да бъде възнаградено с точки. Но това са надпреварите – коментира шефът на тима Мартин Уитмарш.

Перес имаше грижи с първия си комплект медиум и не бе съвсем сигурен защо. Задните му гуми се износваха лошо.

Избрахме минимално аеропритискане с надеждата да имаме възможност за изпреварваме други коли в състезанието. Точно тогава обаче открих, че задминаванията са трудни. Фактът, че толкова време бях в трафик, направи нещата още по-сложни. Все пак е положително, че взех деветото място от Адриан в последната обиколка. Това означава още една точка за отбор. Може да не звучи като нещо сериозно, но винаги помага – допълни мексиканецът.

Той очаква с особено нетърпение следващия старт – в Остин (Тексас), който е най-близък до домашна надпревара за Серхио.

Бътън пък философски заключи, че човек сам създава късмета си, а от 12-то място на грида инцидентите в първи тур са почти неизбежни.

Точно това и стана – малко сбутване в първи завой, блокирах предните колела, не намалих достатъчно и ударих задната част на болида на Пол [ди Реста]. Това строши страницата на предното ми крило. Жалко, че продължава това с катастрофите в първа обиколка, особено когато колата е в сравнително добра форма. Попадам в подобни ситуации през последните две надпревари и ситуацията все не е в моя полза. Все пак направих 44 обиколки с медиум. Ако говорим за извличане на максимума от това, с което разполагаме, този факт е положителен. И като се има предвид колко назад бях след втората обиколка, да финиширам толкова близо до топ 10 не е чак толкова лошо – каза още англичанинът.