Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Перес: Търся решения, за да си върна формата. Рикиардо на въпрос дали...

Перес: Търся решения, за да си върна формата. Рикиардо на въпрос дали ще го замести: Лудости се случват

1986
0
Серхио Перес, Даниел Рикиардо
Серхио Перес и Даниел Рикиардо; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Серхио Перес има три състезателни уикенда, за да спаси мястото си в Ред Бул – във Великобритания, Унгария и Белгия. Първият от тях започна добре с трето място в петъчните тренировки на пистата Силвърстоун, но продължи кошмарно в събота. В квалификацията мексиканският пилот сбърка в Q1 на все още изсъхващата писта, завъртя се и затъна в чакъла на зона за сигурност. Той се обади по радиото, че трябва само някой да го бутне, за да се върне на пистата. От питуола на Ред Бул му отговориха, че това ще се счита за външна помощ и ако стане, няма да има право да продължи в квалификацията. В крайна сметка Перес остана 19-ти, а не е последен само заради наказанията на Пиер Гасли за смяна на компоненти в задвижващата система на неговия Алпин.

Реакцията на Кристиан Хорнер, когато в кадър се появи заседналият в чакъла Ред Бул на Перес, веднага бе изтълкувана като лош знак за мексиканския пилот.

„Това е в спорт, в който няма как да се скриеш. Особено с Макс Верстапен за съотборник. Чеко знае, че е преценяван спрямо най-добрия пилот. Ние имаме нужда от него, да подкрепя Макс, защото отпред има два Макларън-а, две Ферари-та и два Мерцедес-а. Отчаяно са ни нужни и два Ред Бул-а“, каза Хорнер в началото на уикенда във Великобритания.

„Никой не е по-разочарован от Чеко. Не можем да си позволим да отпада в Q1. Сега трябва да направи наистина силно състезание“, бе коментарът на шефа на Ред Бул Рейсинг след квалификацията на Силвърстоун

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FORMULA 1® (@f1)

Самият Перес настоя, че никой не е обсъждал договора му с него, нито клаузите за представяне. Той обясни случилото се в Q1 и след това каза, че е напълно съсредоточен върху работата си на пистата, не мисли за контракти и подобни неща.

„Опитвах се да загрея гумите на влизане в девети завой. Свалих предавка и изтървах задната част, след което изхвърчах от пистата. Студени гуми, вода извън състезателната траектория и приключих в чакъла. Не можех да спра колата, нито да продължа напред. Абсолютен малшанс. Беше доста хлъзгаво на бялата линия. За съжаление вероятно бях първият, който преминаваше оттам със сликовете и това бе резултатът при цялата тази комбинация от фактори. Дори 20 минути по-късно преминаването оттам бе сложно. Но да, аз прецаках квалификацията. Неделя е нов ден“, обясни Перес.

„Да, разбира се, че съм уверен. Аз съм напълно отдаден на отбора, на кариерата си. Имам договор с тима и ще обърна нещата. Ситуацията не ме разсейва. Искам единствено да се върна към добра форма и да се фокусирам върху важните неща, а именно – да се справя в състезанието. Не трябва да мисля за нищо друго“, каза още Перес.

„Самият аз се тревожа най-много за формата си. Търся решения. Мисля, че имаме добър прогрес. На път сме да отключим няколко десети и животът ще е съвсем различен – ще се върнем там, където бяхме в началото на годината. Така че свеждам глава и се съсредоточавам изцяло върху предстоящата надпревара. Сезонът е дълъг. Аз съм в спорта отдавна и знам точно какво и как да направя, за да преобърна ситуацията. И няма да се откажа. Ще се справя“, бе убеден Перес.

Междувременно Даниел Рикиардо, който в квалификацията за Гран при на Великобритания се класира зад Юки Цунода, направи завоалиран коментар при въпрос дали ще замести Перес

„Никога не бих правил никакви предвиждания в този спорт. Моето усещане е, че с всяка изминала година всичко става все по-сложно. Формула 1 се разраства. Има все повече холивудски елементи, ако може така да се каже – като профил на спорта, като наратив и със сигурност като непредсказуемост.“

„Дали имам каквото и да е доказателство, че ще отида някъде другаде? Не. Лудости се случват, но определено не мога да кажа, или да си мисля, или да предвидя каквото и да е. Затова върша своята работа“, заяви Рикиардо.

Австралиецът изрази недоволство от тима на Виза РБ за начина, по който бе проведена квалификацията му на Силвърстоун. Според него е имало грешки и в планираните серии, и във времето на излизане.