Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Перес пръв във втората тренировка на COTA пред Норис и Хамилтън

Перес пръв във втората тренировка на COTA пред Норис и Хамилтън

2458
0
Серхио Перес
Серхио Перес; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Серхио Перес даде най-доброто време във втората свободна тренировка за Гран при на САЩ. Пилотът на Ред Бул изпревари в класирането Ландо Норис (Макларън) и Люис Хамилтън (Мерцедес). Съотборникът му Макс Верстапен се нареди осми.

29 градуса бе температурата на въздуха в началото на сесията, 38 – на пистата. Пилотите отново не се бавиха изобщо и започнаха работа след светването на зеления семафор. Почти всички бяха на трасето в първите минути. Повечето бяха с гуми медиум, неколцина с хард и само Фернандо Алонсо със софт.

5 минути след старта на тренировката начело бе Валтери Ботас с 1:35.887 мин

Серхио Перес изпревари финландеца само с 4 хилядни от секундата. Макс Верстапен даде трето време (+0,031 сек), а Люис Хамилтън бе четвърти (+0,036). И четиримата бяха с медиум.

Ботас бе още по-бърз в следващия си бърз тур и мина пред Перес с 1:35.764. Мексиканският пилот също продължи серията си и свали 0,048 сек от това постижение. Хамилтън и Верстапен се озоваха един до друг на старт-финалната права, след като англичанинът изпревари Макс в последния завой.

„Глупав идиот“, каза пилотът на Ред Бул по радиото и показа на съперника среден пръст, след което бе посъветван от питуола да игнорира ситуацията.

Ландо Норис се прибра в бокса заради нещо разхлабено по каската си. Шарл Льоклер се обади, че нещо хлопа около педалите. Никита Мазепин пък искаше екипът му да провери каската, тъй като му сълзяха очите.

В подреждането Норис заемаше пето място, следван от Сайнц, Льоклер, Даниел Рикиардо, Себастиан Фетел, Пиер Гасли. Джордж Ръсел излезе на пистата едва 20 минути след началото на тренировката.

Ланс Строл със софт даде първо време – 1:35.561 мин, след което нещо му влезе в окото

Пилотите на Мерцедес също сложиха най-меките гуми, предоставени от Пирели на отборите за уикенда в САЩ. Ботас даде 1:35.360. Хамилтън бе по-бърз от съотборника си с над половин секунда – 1:34.842 мин. Това постижение обаче бе анулирано за неспазване ограниченията на трасето на 19-и завой.

Льоклер (със софт) записа трети резултат – на 0,212 сек зад Ботас. Сайнц бе седми, а Перес излезе пръв – с 0,414 сек по-бърз от Валтери. След това Даниел Рикиардо даде трето време, но разместванията продължиха бързо. Норис стана втори пред Хамилтън (съответно на 0,257 и 0,364 сек зад Перес).

Верстапен пък бе недоволен, че се озова в трафик на трасето и не скри раздразнението си по радиото. Прибра се в бокса и каза, че не иска да прави къса серия, а директно да мине на дълга.

Втората половина от тренировката бе посветена основно на подготовка за състезанието

Затова и нямаше гонене на бързи обиколки, а дълги серии. Пилотите на Мерцедес и Ред Бул работеха с гуми медиум. В Макларън бяха разделили работата между двамата си пилоти – Норис бе със средната по твърдост смес, а Рикиардо – със софт. По същия начин провеждаха програмата си във Ферари, като там Сайнц бе с най-меките гуми.

Естебан Окон бе поредният състезател в тази сесия, който се оплака от проблем в кокпита – нещо докосваше единия му крак. В края на тренировката Алонсо пак се озова в зона за сигурност, но успя да се върне на пистата.

Перес остана начело пред Норис и Хамилтън. Ботас зае четвъртото място, следван от Рикиардо, Строл, Льоклер. Топ 10 допълниха Верстапен, Сайнц и Антонио Джовинаци.