Начало Автомобилни новини Пет звезди от Euro NCAP за Opel Zafira Tourer и Astra GTC

Пет звезди от Euro NCAP за Opel Zafira Tourer и Astra GTC

252
0
Zafira Tourer

Новите модели на Opel получиха най-висока оценка от независимата организация Euro-NCAP (European New Car Assessment Programme – Европейска програма за оценка на новите автомобили). Експертите в краш тестовете дадоха оценка от пет звезди по отношение на сигурността и възможността за предотвратяването на инциденти на моделите Opel Astra GTC и Zafira Tourer.

„Безопасността на пътниците винаги е била приоритет за Opel,“ отбелязва Рита Форст, вицепрезидент, отговарящ за развойната дейност на GM Европа. „Ние се гордеем с получената оценка от пет звезди и сме изключително доволни от факта, че не само покрихме необходимите стандарти за сигурност със Zafira Tourer и Astra GTC, но и че ги надхвърлихме значително.“ Във всички категории на теста (пътническа безопасност за възрастни и деца, сигурност на пешеходците и системи за асистенция на водача) и двата автомобила постигнаха отлични резултати. Обявените от Euro-NCAP данни идват почти два месеца след като електрическият автомобил Opel Ampera също получи пет звезди от организацията.

Поведението както на Zafira Tourer, така и на Astra GTC в тестовете бе перфектно благодарение на изключителната здравина на каросерията. Компонентите на интериора и елементите свързани с безопасността са конструирани така, че да намалят до минимум риска от нараняване – например, вероятността за пряк контакт на коленете с арматурното табло. Обезопасителните колани за децата осигуряват високо ниво на защита и в двата автомобила.

Консорциумът Euro-NCAP, който е базиран в Брюксел, се състои от представители на транспортните министерства на страните от Европейския Съюз, автомобилните асоциации, автомобилните застрахователи и организации за защита на правата на клиентите. Неговите строги стандарти за безопасност са с по-високи изисквания от минималните нива определени от европейските закони. Следователно те служат и като международен коректив.

Euro-NCAP е установил стандартизирана тестова процедура, която установява риска от наранявания на пътниците и пешеходците в различни потенциални сценарии на инциденти. За целта се използват специални тестови манекени, с помощта на които се симулира въздействието на ударите върху различни части на човешкото тяло. Симулациите на катастрофи включват тестове с пълен челен и страничен удар с други автомобили и стационарни обекти.

Новата Zafira Tourer установява нови стандарти за гъвкавост и простор в сегмента на еднообемните автомобили в немалка степен и благодарение на системата за сгъване на седалките Flex7 с изцяло нова конструкция. Новият «салон на колела» на Opel е на най-високо ниво в своя клас и по отношение на разход на гориво и системи за асистенция на водача.

Стилистиката и динамичната управляемост на новата Astra GTC са основни качества на компактния модел на Opel. Купето ще се хареса на клиентите, които ценят емоционалния дизайн и поведението на пътя постигнато в голяма степен благодарение на новото окачване HiPerStrut (High Performance Strut) – оптимизирана за динамично шофиране разновидност на Макферсън окачването.