Начало Дакар Петерхансел се върна в битката за победата на Дакар, Льоб изостана

Петерхансел се върна в битката за победата на Дакар, Льоб изостана

67
0

Стефан Петерхансел с Мини Бъги спечели 7-ия етап на рали Дакар при автомобилите от Сан Хуан и обратно с дължина 331 км и запази шансове за 14-а победа в прочутата надпревара. Той изпревари с 4:33 мин Хоан Рома с Мини 4х4 и така излезе на 2-о място в генералното класиране.

Заемащият тази позиция досега Себастиен Льоб с Пежо 3008 DKR загуби около половин час след спиране на 50-ия км за отстраняване на електрически проблем. Това остави WRC легендата едва 11-и в етапа и го смъкна на 4-о място в общото класиране на 54 мин от водача.

А лидер продължава да бъде Насър Ал-Атия с Тойота Хайлукс. Катарецът завърши 4-и в отсечката, като загуби 12 мин спрямо Петерхансел и има почти 30 мин аванс пред Стефан в подреждането. На 3-а позиция е Рома, чийто пасив е 37:59 мин. В топ 10 се върна Карлос Сайнц-старши с Мини Бъги след 3-о място днес.

При моторите етапът взе Сам Съндърланд с КТМ, който изпревари с близо 2 мин изненадата на деня Игнасио Корнехо Флоримо с Хонда. С 3-ото си място Рики Брабек с Хонда обаче успя да излезе начело в генералното класиране. Досегашният лидер Пабло Кинтанила с Хускварна завърши едва 14-и.

Така последният се срина до 5-ото място, но изоставането му спрямо Брабек е едва 10 мин. На секунда пред Пабло е шампионът Съндърланд. Второто и 3-ото място заемат Адриан ван Беверен с Ямаха и Тоби Прайс с КТМ, който изостават на 7:47 и 8:28 мин.

Шансове за победата 3 отсечки преди финала продължават да имат още 6-ият и 7-ият Кевин Бенавидес (Хонда) и Матиас Валкнер (КТМ), който са на около 16 мин от лидера.

В клас ATV 4-а поредна етапна победа записа Николас Кавилясо с Ямаха. Последният бе най-бърз и в етапи 1, 2, 4, 5 и 6. Днес той завърши на 4:10 мин пред Александър Жиру с Ямаха.

Трети остана Мануел Андуйяр с Ямаха (8:01 мин). Авансът на Кавилясо в общото класиране пред Гонзалес Фероли е вече над 1 час и 15 мин. Трети на 1 час и 38 мин е Густаво Галего, следван от Жиру, който обаче е на повече от 3 часа от Николас.