Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Петров: Имам прекрасни спомени от Монца

Петров: Имам прекрасни спомени от Монца

105
0

Виталий Петров допусна грешка в квалификацията за Гран при на Белгия и това го прати в дъното на стартовата решетка. Руският дебютант от Рено обаче направи всичко по силите си да поправи представянето си в надпреварата и успя да вземе точки.

– Виталий, спечели точки на Спа, но чувстваш ли, че можеше да вземеш и повече от уикенда?

– Да, беше чудесно, че взех точки, но можеше и да е по-добре. Стартирах едва от 23-а позиция заради собствената ми грешка в квалификацията. Възстановяването бе добро, но бяхме в състояние да финишираме много по-напред. Шесто място бе напълно възможно.

– Направи чудесни битки по време на надпреварата, особено с [Нико] Розберг. Какво беше усещането?

– Винаги е прекрасно да се бориш със силните момчета като Мерцедес и Розберг, който е опитен пилот във Формула 1. Колата ни е наистина бърза на правите, така че изчаках [Адриан] Сутил да спре в пита, а след това успях да го изпреваря. Беше малък риск, защото минах от външната страна и определено бе на лимита, но задминаването бе страхотно.

– Колата направи прогрес на Спа – какво бе поведението й?

– Болидът бе чудесен за каране, бърз на правите благодарение на F-duct-а. Бяхме в състояние да използваме по-високо ниво на аеросцепление и подобрението определено бе голямо.

– Лесно ли беше да се адаптираш към F-duct-а?

– Използвахме системата в петъчните сесия за първоначални проверки, а след това тренирахме да я използваме. След това всичко бе наред. Нямах никакви затруднения дори през Червената вода, където по начало е предизвикателство да караш само с една ръка.

– Какъв ще е подходът ти към последните шест старта за сезона?

– Ще трябва да уча всички трасета с изключение на Монца, защото никога не съм бил на тези места. Проучвам видеоматериали и карти, преглеждам и данните от предишните надпревари там.

– Имаш ли някакви специални спомени от Монца, когато караше в GP2? Харесва ли ти трасето?

– В GP2 миналия сезон спечелих полпозишън на Монца. Водих в голяма част от състезанието, на завърших втори, защото се наложи да намаля заради инцидент пред мен, вследствие на което загубих лидерството. Въпреки всичко споменът е чудесен. Сега обаче съм във Формула 1 и ще трябва да адаптирам стила си. Монца е страхотно трасе с някои от най-известните завои като Параболика и двата Лесмо. Най-важното е да не допускам грешки, защото загубата дори на десети от секундата може да ти коства пет или дори повече места. Ще е интересно състезание и нямам търпение да дойде.

– Каква е целта ти за уикенда?

– Отново ще е да финиширам сред първите 10.