Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Петров: В Китай научих колко е важно да пазиш гумите си

Петров: В Китай научих колко е важно да пазиш гумите си

58
0

След няколко недобри старта Виталий Петров най-накрая показа на какво е способен в Гран при на Шанхай. Руският дебютант не просто финишира в китайската надпревара, но и спечели точки, като направи наистина впечатляващо каране със своето Рено R30.

– Виталий, как преценяваш представянето си в началото на кариерата си във Формула 1 след изминалите четири състезания?

– Началото на годината бе доста трудно за мен, пропуснах няколко възможности в първите три старта. Нещата не ми се подредиха поради различни причини: направих грешка в Австралия, а в Бахрейн и Малайзия имаше [технически] проблеми. Финалът в Китай и спечелените там точки ми донесоха страхотно чувство и поизтриха разочарованието от предишните надпревари. Но аз винаги искам повече и след като станах седми [в Шанхай], трябва да се целя по-нависоко.

– Колко ценно бе да изминеш цяла състезателна дистанция?

– Научих невероятно много неща в Шанхай, особено като се има предвид, че състезанието бе на мокра писта, а условията се променяха. В началото определено бе трудно да се предвиди какво ще е времето само след няколко минути, дали трябва да сменя гуми или не. Затова говорех с отбора по радиото, за да вземем решение за стратегията си. Научих също така важността на това да се грижиш за гумите си и в края на надпреварата бях много бърз, като това ми даде възможност да се боря с [Михаел] Шумахер и [Марк] Уебър, защото и двамата имаха проблеми с гумите си. Последните турове бяха страшно интересни и не исках състезанието да свършва!

– Скоро каза, че чувстваш отбора като семейство. Разкажи ни повече за отношенията си с екипа.

– Точно така е – отборът е като едно голямо семейство и съм безкрайно щастлив, че съм част от него. Работим добре заедно, те винаги се стараят да ми помагат да напредвам. Казвал съм и преди, че решимостта на тима е нещото, което ме впечатлява най-много, както и фактът, че толкова много хора се трудят неуморно за това болидът ни да е по-бърз във всеки следващ старт. Атмосферата в бокса е страхотна и се чувства как всички се раздават на максимум.

– Връщаме се в Европа, а ти имаш сериозен опит на пистата до Барселона. С какво очакваш този старт?

– Състезавал се там многократно, когато бях в GP2, а тази зима на същото трасе провеждахме и тестове. Всички отбори са чудесно подготвени за Каталуния и аз лично очаквам разликите да са наистина малки. Нашите проби през февруари не бяха съвсем на ниво, но се надявам времето и условията, които ще са различни от тези преди два месеца, да допринесат за друго представяне. Самото трасе е много трудно, изпреварванията са почти невъзможни и поради тази причина квалификацията е особено важна.