Начало Moto News Петручи ще продължи кариерата си в WSBK

Петручи ще продължи кариерата си в WSBK

198
0
Данило Петручи
Данило Петручи, снимка Сузуки

Данило Петручи ще продължи кариерата си в световния Супербайк шампионат (WSBK). Бившият пилот от MotoGP подписа договор с отбора на Барни Рейсинг и ще кара мотор Дукати Панигале V4 R.

Петручи прекара голяма част от кариера си в световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ. Италианецът дебютира в клас MotoGP с отбора на Йода Рейсинг. След като прекара три сезона в скромния екип, Петручи премина в екипа на Прамак Дукати. 32-годишният състезател записа 6 подиума в периода 2015-2018 г. После той бе повишен в заводския отбор на Дукати, където си партнираше с Андреа Довициозо.

Петручи записа първата си победа в Гран при на Италия 2019. Въпреки този успех той не успя да поддържа нивото на своя сънародник. Сезон 2020 бе изключително труден за италианеца, който все пак спечели дъждовното състезание във Франция. Това не бе достатъчно той да остане в заводския отбор на Дукати.

След като напусна марката от Болоня, Петручи се присъедини към тима на KTM Tech 3. Италианецът така и не успя да се адаптира към мотора RC16. В крайна сметка той записа две класирания в топ 10, преди да си тръгне от MotoGP. След това той участва в рали Дакар 2022 със заводски подготвен мотор на КТМ.

Тази година опитният италианец участва в клас Супербайк на Мото Америка. Петручи спечели пет подиума и стана вицешампион в американския шампионат. По време на изминалата кампания той изрази желание да се състезава в WSBK.

Макар да имаше договор с италианския производител, той получи разрешение да кара за Сузуки в Тайланд. Италианецът заместваше контузения бивш световен шампион Жоан Мир.

Решението на Дукати да поднови договора на Михаел Рубен Риналди в заводския отбор почти затвори вратата за преминаване в WSBK. Въпреки това Петручи успя да си осигури място в отбора Барни Рейсинг, който също използва Дукати Панигале V4 R.

Италианският състезател има добри спомени от тима на Барни Рейсинг след като завърши втори в бившия клас Суперсток 1000 през 2011 г. След това Петручи изненадващо реши да се прехвърли в MotoGP.

„Наистина съм доволен, че се връщам при Барни Рейсинг. 2011 г. беше един от най-добрите ми сезони, но по-важното е, че не можех да откажа възможността да се състезавам в WSBK с толкова конкурентен мотоциклет“, сподели Петручи.

„Това е шампионат, в който никога не съм участвал. Нямам търпение да премеря сили с конкуренцията там. Искам да благодаря на целия екип на Барни Дукати за предоставената ми възможност, както и на всички, които допринесоха за осъществяването на това споразумение.“

Очаква се пристигането на Петручи да повиши резултатите на италианския отбор, който наскоро привлече Хави Форес. Испанецът замени новобранец Лука Бернарди, който бе изпратен в клас Суперспорт.

„Много съм щастлив да приветствам Данило обратно в отбора“, заяви мениджърът на отбора на Барни Дукати Марко Барнабо.

„Както винаги, ще направим всичко възможно, за да предоставим на състезателя всичко необходимо, за да бъде конкурентноспособен. Талантът на Петручи подлежи на обсъждане.“

„Знаем, че ни чака много работа, защото ще се изправим срещу пилоти с много повече опит в WSBK от него. Благодарение на неговата мотивация и упоритата ни работа знаем, че можем да се справим. Искам да изкажа огромната си благодарност на всички спонсори, които оказват подкрепата си в това ново приключение, както и на Дукати“, добави Барнабо.