Начало Автомобили Peugeot Bipper – Международен ван на годината 2009

Peugeot Bipper – Международен ван на годината 2009

299
0

На 23 септември, в рамките на 62-ия международен салон за Товарни автомобили в Хановер, Peugeot Bipper получи наградата „International van of the year“ за 2009. След титлата присъдена на Peugeot Expert за 2008, Марката е отличена за втора поредна година. Peugeot е получавал наградата три пъти: през 1995 – за BOXER, през 1997 – за PARTNER и през 2008 – за EXPERT.
На първо място журито подчертава оригиналността на новата концепция. Bipper представлява невероятно за този сегмент предложение: едновременно компактен, с оптимални характеристики като полезен обем (до 2,8 м³) и полезен товар (до 610 кг), практичен и маневрен. Той отговаря на специфичните изисквания на клиентите-фирми, но освен това предлага пътническа версия, подходяща за семеен автомобил, едновременно с това, подходящ за развлечения. Оценен е също така симпатичният и подчертано индивидуален стил на автомобила.
Ниските нива на разхода на гориво и на вредните емисии (съответно 4,5 л/100 км и 119 г/км СО2 в смесен цикъл за модификацията 1,4 л HDI) са още един силен аргумент. Журналистите оцениха високо двигателите на Bipper, възможността за избор на пилотирана скоростна кутия, както и пътното поведение на фургона.
Peugeot Bipper бе лансиран през декември 2007 година с лекотоварната си версия. Днес той се продава в почти всички страни в Европа и в Турция. Пътническата версия Bipper Tepee започна кариерата си в началото на лятото на няколко пазара. Потенциалът на Вipper и Bipper Tepee за една пълна търговска година се оценява на 50 000 броя.
Изцяло обновена: през 2006 година – нов Boxer, през 2007 – нов Expert и през 2008 – нов Partner, заедно с Partner Origin и обогатена с Bipper, в момента лекотоварната гама на Peugeot е най-младата и най-пълната в историята на Марката. Благодарение на нея, Peugeot има шанс да постави нови рекорди за годишни продажби за 2008 на лекотоварни автомобили в световен план и като пазарен дял в Европа.
Произвеждан в Турция съвместно с групата TOFAS, Bipper е плод на широкото сътрудничество между PSA и FIAT в областта на лекотоварните автомобили.
Ежегодната награда Международен ван се присъжда от 1992 година от жури, съставено от известни автомобилни журналисти, представители на 20 страни в Европа.