Начало Избрани Пиастри се готви за официалния си дебют в F1

Пиастри се готви за официалния си дебют в F1

628
0
Оскар Пиастри, Макларън
Оскар Пиастри, снимка Макларън

Оскар Пиастри продължава подготовката за официалния си дебют в F1. Младият австралиец се наслади на третото си участие с автомобил на Макларън. Бившият шампион в F2 вече е част от отбора от Уокинг след като бе освободен предсрочно от Алпин.

Пиастри участва в двудневни тестове на пистата Каталуния. Австралиецът направи общо 150 обиколки с миналогодишния болид на британския екип MCL35M. После той се върна в Обединеното кралство и направи първа обиколка на технологичния център на Макларън в Уокинг. Накрая той се запозна с по-голямата част от екипа, с който ще работи през 2023 г.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от McLaren (@mclaren)


Това бе общо трето изпитание за Пиастри с Макларън. Преди това той отново бе зад волана на MCL35M на пистата Пол Рикар. После той се включи в следсезонните тестове в Абу Даби, където караше тазгодишния болид MCL36.

Пиастри прекара много време в симулатора, както и зад волана на по-стари машини от F1 като част от тестовата си програма с екипа на Алпин. Въпреки че бе част от академията на френския отбор, той избра да се присъедини към Макларън. Макар да има големи очаквания към него не трябва да се забравя факта, че австралиецът не бе активен състезател през последната година.

„Беше добре да се върна към работата си с някои специфични за състезанието неща. Обхванахме много неща и имам чувството, че постигам добър напредък. Върнахме се към някои стари теми, които не бях имал възможност да разгледам от известно време. Същ така научих доста неща за различни техники на каране“, сподели Пиастри.

„Условията бяха доста студени. Дори имаше и период, в който карах на мокра писта. Така се адаптирах към всичко това и се опитах да погълна колкото се може повече и да се върна в руслото на нещата, защото има малко ръжда.“

„Имах доста болки във врата. От друга страна, винаги отнема известно време да свикнеш с автомобил от F1. За момента се справям добре и свиквам все повече. Би било хубаво да направя още няколко тренировки преди Коледа.“

Пиастри стана шампион в F2 още в новобранската си кампания. 21-годишният състезател записа шест победи, 11 подиума и пет полпозишъна. Това бе трети пореден успех за Пиастри след тези в европейската купа на Формула Рено през 2019 г. и F3 през 2020 г.

Постиженията му в младежките категории му донесоха няколко шанса да тества машини от F1 както по време на кампанията през 2021-ва така и след това. Едва наскоро той успя да направи първия си официален тест след като си гарантира място на стартовата решетка през 2023 г.

„От края на F2 целта винаги е била да стигна до F1. Според мен, всички тестове, които съм правил в F1, винаги са били подготовка за получаване на място. Затова не мисля, че манталитетът ми се е променил.“

Вместо това той смята, че най-голяма разлика е имал възможността да продължи да работи с новия си екип по време на изпитанията в Абу Даби и Барселона.

„Възможността да работя с инженерите и състезателния екип е от огромна полза за мен. Наистина е полезно да започнете тази връзка с всички тези хора“, каза пилотът на Макларън.

„Сега вече получих титулярно място на стартовата решетка и определено ще се състезавам отново. Затова сега мога да се съсредоточа върху някои от специфичните елементи на състезанието, които обикновено не правя по време на тестовете. Не трябва да забравяме, че времето до следващия сезон минава толкова бързо и неусетно“, добави Оскар Пиастри.

След като се наслади на третия си тест в F1 с Макларън, както и на първия си ден във фабриката, Пиастри ще прекара известно време в родната Австралия. Там той където ще трябва да свърши някои домашни задачи извън сезона, преди да се завърне през януари и да бъде готов да започне работа.

„Докато съм в Австралия ще се видя със семейството и приятелите си, както и ще се насладя на малко слънце. Основно ще се съсредоточа върху това да бъда във възможно най-добра физическа форма за началото на годината. След това ще се върна, ще продължа да изграждам отношенията си с отбора и ще науча какъв ще бъде автомобилът за 2023-та“, заключи пилотът на Макларън.

Междувременно новият състезателен инженер на Пиастри Том Сталард е бил част от състезателния екип, който е наблюдавал процеса. Британецът разкри, че е бил впечатлен от поведението и работната етика на младия австралиец.

„Оскар е изключително спокоен през цялото време. Той е много спокоен, много зрял и много невъзмутим. освен това така е много адаптивен. Лично аз съм много впечатлен от това как успява да модулира подаването на газ, да регулира спирането и завиването, за да извлече най-доброто от автомобила“, каза Сталард.

„Той постигна голям напредък. Смятам, че вече разбира много ясно от какво се нуждае автомобилът. В допълнение, Пиастри успя да постигне това много ефективно, заради което ние сме много развълнувани да видим как ще продължи работата ни с него“, добави британецът.

Сталард сподели и какво ще се случи в началото на следващата година.

Планираме сме много работа за Пиастри след завръщането му от Австралия. Искаме да приключим подготовката му преди първия старт в Бахрейн. По този начин ще, за да можем да се съсредоточим върху разбирането на новия автомобил и нуждите му.“