Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пикет е казал на ФИА за нередностите с инцидента в Сингапур

Пикет е казал на ФИА за нередностите с инцидента в Сингапур

46
0

В основата на обвинението, че Рено са инструктирали Нелсън Пикет младши да катастрофира по време на миналогодишното издание на Гран при на Сингапур, всъщност стои освободеният бразилец. Британски издания, сред които са също „Mirror“ и „Times“, твърдят, че Пикет е информирал ФИА за това.

Катастрофата е била обсъждана в предварителна среща с Флавио Бриаторе и Пат Саймъндс, но не и с Фернандо Алонсо. Младият бразилец се е съгласил, защото е вярвал, че това ще резултира в нов договор за 2009 година.

Следователите на ФИА също така са били информирани от Пикет, че Саймъндс му е казал, че катастрофата трябва да стане реално между 13 и 14 обиколка, за да може да активира стратегията на Алонсо.

Съответно е бил избран 17-ти завой, тъй като е нямало близки кранове там, което е означавало, че махането на болида ще отнеме време, а извикването на кола за сигурност е почти сигурно.

Станаха ясни и други неща. Така например инженерът на Рено е казал на Пикет само „Внимавай“ преди инцидента, а след надпреварата Бриаторе е казал на бразилеца: „Благодаря ти“

Бразилецът каза пред Алън Донъли (главен стюард) и следователите, че никой от шефовете му не е помислил нито за безопасността на останалите пилоти, нито за публиката. Единственото нещо в такова насока е било това „Внимавай“ на Пат Саймъндс.