Начало Джак Айткен

      Джак АйткенВеликобритания

      Джак Айткен
      Джак Айткен

      Джак Айткен е роден на 23 септември 1995 г. в Лондон, Великобритания. Има корейски корени – майка му е южнокорейка, баща му е шотландец. Започва да се състезава на картинг на седемгодишна възраст. Преминава към шампионати с едноместни състезателни автомобили през 2012 г., когато участва в четири надпревари от зимните серии Формула Рено BARC. През 2013 г. кара в северноевропейската купа Формула Рено 2.0 заедно с Естебан Окон и Алекс Албон. Освен това се състезава в три кръга от еврокупата Формула Рено 2.0.

      Айткен прави първия си пълен сезон във Формула Рено 2.0 през сезон 2014 с Фортек

      Печели едно състезание и бележи още три подиума, завършвайки седми в шампионата. Кара в същото първенство и през 2015 г., но вече с екипа на Койранен GP. Състезава се и в еврокупата, и алпийския шампионат. Печели титлите и в двете първенства. Междувременно участва в един кръг от шампионата Про Мазда през 2014 г. и в цялото първенство през 2015 г.

      В началото на 2016 г. Джак Айткен отива в GP3 с тима на Арден Интенешънъл. В дебютния си сезон печели победа на пистата Спа в Белгия и още 6 подиума. Прави и няколко надпревари в Юроформула Оупън и Формула V8 3.5.

      За 2017 г. остава в GP3, но вече кара за екипа на АРТ. Печели една победа и пет подиума, завършвайки сезона като вицешампион на Джордж Ръсел.

      През 2018 г. Айткен преминава във Формула 2, оставайки с отбора на АРТ, където продължава да е съотборник на Ръсел. Той е 11-ти в първенството с една победа и 2 подиума. За следващия и сезон 2020 британско-корейският пилот отива в Кампос Рейсинг. През 2021 г. кара във Формула 2 като заместник на Матео Нанини в HWA Рейслаб, след като италианецът се оттегля от първенството след първия кръг.

      Айткен се прехвърля към серии със спортни автомобили и става част от GT Уърлд Челъндж Европа. През 2022 г. се състезава основно в надпревари за издръжливост

      Джак Айткен става част от програмата на Рено за млади пилоти през 2016 г. Сменя я с академията на Уилямс през 2020 г., като освен това е резервен състезател на екипа от Гроув. Участвал е в няколко свободни тренировки за тима.

      Отбор2021 Уилямс
      Кога е роден23.09.1995 г.
      Къде е роденЛондон
      Семейно положение
      Къде живее
      Дебют
      Участия
      Победи
      Първи позиции
      Най-добро класиране в състезание
      Най-добро класиране в шампионата
      Спечелени точки
      Спечелени титли

      Twitter @JaitkenRacer

      instagram.com/jaitkenracer

      jackaitken.com

      facebook.com/jaitkenracer