Начало Лиам Лоусън

      Лиам Лоусън

      Лиам Лоусън
      Лиам Лоусън

      Лиам Лоусън е роден на 11 февруари 2002 г. в Хейстингс, Нова Зеландия. Отгледан в Пукехохе, той започва да се състезава с картинг на 7-годишна възраст. Желанието да се състезава се ражда от първото качване на картинг на местна писта в Уелингтън.

      Лиам Лоусън кара в различни шампионати из родината си. Стартира кариерата си на картинг и започва да трупа титли

      През 2015 г. дебютира зад волана на едноместен състезателен болид. Първоначално кара в родината си. На почти 15-годишна възраст Лиам Лоусън достига върха, който е възможен в шампионатите на Нова Зеландия. Затова отива да се състезава в Австралия. Там долната граница за пилотите е точно 15 години. Тийнейджърът става част от местната Формула 4 два месеца след рождения си ден. Състезава се с БРМ. Печели пет победи и става вицешампион в дебютния си сезон.

      След като навършва 16, Лиам Лоусън вече може да се премести в Европа. Живее в Нидерландия, но става част от ADAC F4 – немската Формула 4. С екипа на Ван Амерсфоорт печели три полпозишъна, три победи и отново е вицешампион в дебютната си година в нова серия. Следва ново местене – в Англия, където живее и досега. През 2019 г. кара и се състезава в колкото се може повече шампионати – Формула 3, Макау Гран при, европейското открито първенство, сериите Тойота Рейсинг, в които става пръв. 2020-та е поредната година в F3. Следват два сезона във Формула 2, където през 2022 г. става вицешампион. За 2023-та е част от японския шампионат Супер Формула.

      Лиам Лоусън става част от академията на Ред Бул за млади таланти от февруари 2019 г.

      През 2022 г. поема поста на резервен пилот на Алфа Таури. От 2023-та е трети състезател и на отбора от Фаенца, и на Ред Бул. Дебютът му в Гран при идва неочаквано след контузията на Даниел Рикиардо в края на лятото на сезон 2023 на пистата Зандвоорт. Въпреки впечатляващото му представяне Лиам Лоусън не е обявен за титуляр в никой от отборите на Ред Бул за сезон 2024.

      Отбор2023 Алфа Таури
      Кога е роден11.02.2002 г.
      Къде е роденХейстингс , Нова Зеландия
      Семейно положение
      Къде живее
      Дебют
      Участия
      Победи
      Първи позиции
      Най-добро класиране в състезание
      Най-добро класиране в шампионата
      Спечелени точки
      Спечелени титли