Начало Робърт Шварцман

      Робърт ШварцманИзраел

      Робърт Шварцман
      Робърт Шварцман

      Робърт Михайлович Шварцман е роден на 16 септември 1999 г. в Тел Авив, Израел, но е отгледан в Санкт Петербург. Пилотът е с руско-израелски корени, понастоящем се състезава с израелския си лиценз. Допреди нахлуването на Русия в Украйна Шварцман кара с руски лиценз.

      Шварцман започва да кара картинг на 4-годишна възраст. След няколко години вече се състезава и печели редица титли

      Към едноместни състезателни автомобили преминава през 2014 г. Кара в италианската Формула 4, но с ограничена програма. През 2015-та вече е титуляр с пълен сезон, при това в Мюке Моторспорт. Печели две победи и завършва първенството на трета позиция. През същия сезон кара и в немската Формула 4, където е четвърти.

      Шварцман отива в Джоузеф Кауфман Рейсинг и Формула Рено 2.0 за 2016 г. Там се състезава и през сезон 2017, но вече с екипа на R-ace GP. С 6 победи стига до третото място при пилотите. През септември същата година става член на академията на Ферари за млади таланти.

      Робърт Шварцман кара в европейската Формула 3 през 2018 г. с тима на Према. Става новак на годината, печели две победи. Продължава със същия тим, но вече в международния шампионат Формула 3. За 2019 г. постига три победи и 6 подиума, с което взима титлата.

      За 2020 г. преминава с Према във Формула 2, където е съотборник с Мик Шумахер

      Класира се четвърти при пилотите, докато съекипникът му печели титлата. Годината е особено трудна за пилота, който губи баща си. Михаил Шварцман умира на 52-годишна възраст при усложнения от COVID-19. Робърт посвещава първата си победа – в дългата дистанция на пистата Ред Бул Ринг в Австрия през юли 2020 г. – на баща си. Михаил Шварцман влага огромни средства в кариерата на сина си и го подкрепя от картинга до Формула 2.

      През 2021-ва Робърт Шварцман продължава да се състезава във Формула 2. Завършва първенството втори, зад Оскар Пиастри. За 2022 и 2023 г. е развоен пилот на Ферари за Формула 1.

      Отбор2023 Ферари
      Кога е роден16.09.1999
      Къде е роденТел Авив
      Семейно положениенеженен
      Къде живееИталия
      Дебют
      Участия
      Победи
      Първи позиции
      Най-добро класиране в състезание
      Най-добро класиране в шампионата
      Спечелени точки
      Спечелени титли