Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пилотите на BMW не вярват задминаванията да нараснат

Пилотите на BMW не вярват задминаванията да нараснат

29
0

Пилотите на BMW се съмняват, че новите правила ще доведат до увеличаване броя на изпреварванията по време на състезанията през този сезон. Това споделиха Ник Хайдфелд и Роберт Кубица на представянето на новия болид на тима F1.09.
Промените в регламента за 2009 г. по отношение на аеродинамиката бяха значителни като целта бе в състезание колите да могат да се доближават повече една до друга. Освен това бе внедрена и нова технология KERS (Kinetic Energy Recovery System – система за пестене на енергия и използването й после под формата на допълнителна мощност) точно с намерението да нараснат задминаванията.
По време на премиерата на новия болид на BMW обаче пилотите заявиха, че не са убедени, че новите правила ще доведат до желания ефект. В тази връзка Кубица обясни:
„Надявам се да греша, но не мисля, че положението ще бъде много по-различно. Не очаквам надпреварите във Формула 1 да се превърнат като тези във картинга или сериите с туристически автомобили. Възможно е да има повече шансове за задминаване, но все още е валидно правилото, че ако си в средата на колона от топ коли ще бъде много трудно. Зоните са спиране са толкова кратки, а колите имат приблизително еднакви характеристики, особено щом говорим за спиране. Много, много е трудно.”
Ник Хайдфелд споделя мнението на своя съотборник Роберт Кубица.
„Надявам се да станем свидетели на повече изпреварвания – заяви Хайдфелд. – Мисля, че ще стане така, но разликата с миналата година няма да е голяма. Никога няма да бъде както в МотоGP, поради причината, която Роберт посочи. Но все пак още не сме навъртели достатъчно обиколки и не сме участвали в състезание, така че не можем да знаем със сигурност. Да се надяваме, че ще има голямо поле за изява.”