Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пилотите на Ферари най-бързи в 3-ата тренировка на Силвърстоун

Пилотите на Ферари най-бързи в 3-ата тренировка на Силвърстоун

1618
0
Шарл Льоклер
Шарл Льоклер; снимка: Ферари

Шарл Льоклер с Ферари беше най-бърз в 3-ата свободна тренировка за Гран при на Великобритания. Той изпревари своя съотборник Себастиан Фетел, като в Скудерията се справиха по-добре с променените условия и по-ниските температури на Силвърстоун.

Третият Люис Хамилтън с Мерцедес обаче бе само на 0.049 сек от водача, което предвещава оспорвана битка в квалификацията. Зад шампиона се наредиха Гасли и Верстапен от Ред Бул, следвани от Ботас с другия болид на Мерцедес. Валтери не се чувстваше уверен на суденото трасе.

Сесията започна при доста хладно време и температура само 17 градуса на въздуха и 23 на асфалта. В първите минути само Джордж Ръсел с Уилямс записа бързи обиколки, преди да завали слаб дъжд.

Той се усили и в следващите минути пилотите дори поставиха гуми интермедия. Сред тях бяха и част от водещите състезатели. Чак половин час след началото на тренировката трасето изсъхна и пилотите поставиха сликове. Почти всички използваха само типа софт.

Със софт Льоклер поведе с 1:27.446 мин, следван от Ботас и Фетел. Гасли пък се оплака от странен шум от двигателя при вдигнат крак от педала на газта. Хамилтън подобри с цели 0.7 сек топвремето на Шарл и излезе начело. А на 0.459 сек до него втори стана съотборникът му Ботас.

Льоклер подобри значително времето си в следващия си опит се доближи до Хамилтън на 0.179 сек. Фетел също отбеляза голям прогрес и бе на 0.2 сек от водача. 4-и и 5-и бяха Ботас и Верстапен.

Условията продължаваха да се подобряват и Валтери на свой ред оглави подреждането с нов рекорден тур с меки гуми. Отговорът на Хамилтън беше обиколка с 0.120 сек по-добра – 1:26.338 мин. Верстапен пък се изкачи на 3-а позиция на 0.2 сек от водача. Близо до Макс бе Гасли на 4-о място.

С нови комплекти гуми софт на пистата излязоха пилотите на Ферари. И Льоклер оглави класирането с първата обиколка за уикенда под 1:26 мин.

Хамилтън също подобри времето си и бе на 0.2 сек от водача. Фетел беше на нивото на съотборника си и зае 2-ата позиция, само на 0.026 сек. от Шарл.

Квят и Ботас пък едва не се сблъскаха след неразбирателство в бавни обиколки. Валтери трябваше да върне газта и да свие рязко вдясно.

След това Валтери не можа да подобри времето си, като се пързаляше в първия сектор. Това стори Верстапен и мина пред финландеца на 4-а позиция, но бе на половин секунда от водача.

В самия край Хамилтън се доближи на 0.049 сек от Льоклер, като остана на 3-о място. Гасли пък се нареди пред съотборника си Верстапен със силна обиколка със софт.

Най-добър от останалите беше отново Ландо Норис с Макларън, който завърши 7-и. Той остави зад себе си пилотите на Рено – Хюлкенберг и Рикиардо.