Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пилотите на Мерцедес ще продължат да се борят и по-нататък през сезона,...

Пилотите на Мерцедес ще продължат да се борят и по-нататък през сезона, коментира Волф

47
0
2014,Бахрейн,Люис Хамилтън,Нико Розберг

Пилотите на Мерцедес Нико Розберг и Люис Хамилтън ще продължат да се борят и по-нататък през сезона във Формула 1, заяви спортният директор на щутгартския концерн Тото Волф.

Отборът не даде никакви инструкции на състезателите си по време на Гран при на Бахрейн, когато двамата водеха двубой за победата. Според изпълнителния технически директор на екипа Пади Лоу налагането на заповеди от питуола щеше да е погрешно.

Представете си, че бяхме наредили нещо още от втората обиколка или някъде там – това би било ужасно за F1 и за философията на Мерцедес в автомобилния спорт. Това е нещо, което дължим сами на себе си. Дължим го на спорта и на пилотите. Те са професионалисти и искаме да им дадем възможността да се състезават – точно това правят – обясни Лоу.

Той заяви, че не е бил прекалено стресиран по време на битката, защото състезателите са много опитни и знаят какво се иска от тях:

Само им напомних по време на сейфти кара, че трябва да закарат автомобилите до финала. Но това не означаваше „не се състезавайте”, а просто, че има граница, не бива да преминават и да застрашават болида. Справиха се перфектно.

Волф допълни, че пилотите ще са свободни да се състезават и по-нататък през сезона. Той призна, че на моменти е било убийствено да наблюдава битката между Хамилтън и Розберг, но в нито един миг не е имало какъвто и да е опит да се повлияе на борбата им.

Обаждането на Пади въобще не бе някакъв код. Не се притеснявахме, че може да бъде изтълкувано по такъв начин, защото съобщението бе съвършено едно и също и за двамата. Бе направено точно в момента преди ситуацията отново да се нажежи, за да се сетят какво сме дискутирали. Не беше стратегическо обаждане, а меко напомняне. Пилотите трябва да са наясно откъде идва отборът, да не рискуват имиджа на марката и нашите състезатели се справиха по фантастичен и впечатляващ начин. Е, на трети завой в началото на състезанието имах съмнения… При рестарта обсъждахме дали можем да имаме доверие на пилотите и те доказаха, че можем. Ще продължим така, докато не загубим някое и друго предно крило, след което отново ще седнем и ще дискутираме стратегията.

Волф допълни, че и двете коли са били със стратегия, даваща им шанс да спечелят надпреварата.

Обсъдихме вариантите на среща сутринта (преди състезанието). Тази с прайм в средата и с прайм в края на надпреварата бяха с разлика от няколко десети от секундата в края на надпреварата. Нямаше добър или лош вариант – и двата бяха почти еднакви като време. И в крайна сметка е страхотно да гледаш двама пилоти на това ниво да се състезават честно и почтено, да не рискуват колата на съперника и да правят мегашоу. В момента не би могла да се получи по-добра реклама за F1, когато толкова хора критикуват спорта – допълни той.