Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пилотите от F1 получиха инструкции да внимават с езика си на подиума

Пилотите от F1 получиха инструкции да внимават с езика си на подиума

61
0
Кими Райконен,подиум,Себастиан Фетел

Пилотите от Формула 1 получиха специални инструкции да внимават с езика си на подиума, когато дават първите коментари след състезание. Причината бяха инцидентите с победителя от Абу Даби Кими Райконен (Лотус) и Себастиан Фетел (Ред Бул). Двамата използваха нецензурни думи на почетната стълбичка, принуждавайки интервюиращия ги Дейвид Култард да опита да оправи ситуацията с обяснението, че английският не им е роден език.

От ФИА са изпратили специално писмо до отборите в Гран при, в което се казва, че отговорността състезателите да са наясно, че подобни изрази нямат място в публични медийни събития е колективна. Освен това се уточнява, че при повторно нарушение ще има дисциплинарни санкции, но не се споменава какви точно.

Писмото е подготвено и изпратено от директора на комуникациите във ФИА Норман Хауел по молба на президента на федерацията Жан Тод. В изложението се казва още, че подобен език навлича нежелана публичност на отборите, спонсорите им, ФИА и F1 като цяло. Затова се смята, че при евентуално провинение вероятно би се използвал член 151с от международния спортен код, постановяващ наказание за уронване престижа на спорта.

Разбирам, че в разгара на битката адреналинът, повишеното настроение или разочарованието са опасна смесица. Но пилотите от F1 не са единствените, които дават интервюта при подобни обстоятелства. Боксьори, ръгби и футболни играчи редовно са разпитвани на живо по телевизиите след изключително изтощителни усилия. Те успяват да избегнат неуместния език – пише още Хауел.

Според него писмото е било посрещнато с разбиране от отборите.

Случи се два пъти в рамките на един и същ уикенд и помислих, че е добре да изпратя една приятелска бележка – коментира още той. – Трябва да напомним на състезателите, че са професионалисти. Ако си пилот на такова ниво, трябва да осъзнаеш, че част от работата ти е да говориш с медиите и да го правиш по приемлив начин.