Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пирели не смятат, че ще има сериозно износване на гумите

Пирели не смятат, че ще има сериозно износване на гумите

43
0
Лукас ди Граси,Пирели

Пирели за първи път през тази година дава възможност на отборите да изпробват в състезателни условия супер меките гуми за Гран при на Монако. След като те бяха основния фактор в досегашните надпревари едва ли в княжеството положението ще е различно. Въпреки това италианците смятат, че износването на гумите няма да е особено голямо, като дори смятат, че стратегия с едно спиране в бокса е напълно възможна.

„Надпреварата в Монако е едно от събитията на сезона“, радва се на предстоящото състезание спортният директор на фирмата, Пол Хембри. „През миналата година тримата пилоти на подиума бяха с три различни стратегии. Нашите гуми бяха в центъра на вниманието.

Супер меката смес е тази, която не сме променяли и тя е същата както миналата година. Тя се доказа в Монако като много ефективна. Другите бяха променени, за да паснат по-добре към тазгодишните правила. По принцип асфалтът в Монте Карло не е толкова абразивен и пилотите могат да си позволят да натискат от началото до края на състезанието.

Стратегиите ще са много интересни, защото те са основна част от успеха в княжеството. Изпреварванията тук са пословично трудни. Разпределението на силите изглежда много изравнено. Така че най-малкото предимство или най-малката грешка могат да имат сериозно влияние върху крайните резултати, както видяхме вече през този сезон.“

Пилотът на Макларън, Дженсън Бътън пристига въпреки победата си в Австралия на шесто място в класирането при пилотите. Той обаче се радва особено много на надпреварата в княжеството.

„Монако е много особено място“, споделя Бътън. „Това е може би състезанието, в което най-добре осъзнаваме скоростите, с които се движим. Особено в четвъртък сутринта, когато още не сме свикнали с обстановката.

Изглежда невероятно да хвърчиш с 750 к.с. зад гърба си по толкова тесни улички, изпълнени със завои. В същото време обаче тук можеш бързо да си изградиш ритъм както никъде другаде. За първи път ще имаме възможност да караме със супер меките гуми и това е радостно.

В първата свободна тренировка в четвъртък със сигурност ще започнем първо с меките, но после слагаме супер меките. Колата се чувства напълно различно с тях. Винаги е впечатляващо да установим, как се развиват гумите по време на уикенда, особено на място, където квалификацията има изключително значение. Радвам се на предстоящото предизвикателство.“

„Както много други пилоти и аз обичам Монако“, обяснява тест пилота на Пирели, Лукас ди Граси. „Тук трябва да се работи много внимателно по баланса на колата за състезанието. Дори всеки ден да караш по тези улици, това не е предимство. Това е едно от най-комплексните състезания. Трябва да си прецизен във всяка обиколка.

Заради избора на гуми от страна на Пирели има възможност за много стратегии и това бе ясно показано миналата година. До сега сезонът се развива по един чудесен начин. Мисля, че имаше пилоти, които можеха да спечелят, но все още не са го направили. В Монако обаче може да се случи всичко. Това е и причината тази надпревара да е толкова обичана.“