Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пирели отхвърлиха предположението, че промяната в гумите противоречи на правилата

Пирели отхвърлиха предположението, че промяната в гумите противоречи на правилата

99
0
гуми,Пирели

Пирели отрекоха категорично предположенията, че промяната в гумите им е в нарушение на правилата и че отделни отбори може да пострадат от нея.

Италианската компания обяви в началото на седмицата действията си, като новите гуми ще са готови за Гран при на Канада. Целта е да се правят 2-3 спирания в бокса на състезание, а не 4, както се случи с доста екипи в Испания. Решението дойде след поредица критики, като най-силните реплики бяха, че Формула 1 вече не е спорт заради непрекъснатото внимаване с гумите.

Промяната бе приветствана от Ред Бул и посрещната не особено добре от Ферари и Лотус. Шефът на екипа от Енстън Ерик Булие заяви, че отборът му е направил колата си, имайки предвид конструкцията и смесите на настоящите гуми, чиито характеристики освен това са еднакви за всички. Ферари пък отбелязаха на практика, че всъщност стратегията им е била по-добра от тази на съперниците в надпреварата на Каталуния.

След няколко дни ожесточени спорове се появиха и съмнения в легалността на промените. Пирели са получили въпроси от някои отбори, цитиращи точка 12.6.3 от техническите правила на Формула, отнасяща се до единодушно одобрение от тимовете за подобно действие. В нея се постановява, че „окончателните спецификации се определят от ФИА не по-късно от 1 септември предходния сезон. След това спецификациите няма да се променят през годината без съгласието на всички участващи екипи.“ Изключение обаче се прави по точка 12.5.2, когато съществуват опасения за сигурността.

От Пирели признаха, че промените не се правят заради това, че сегашните гуми са опасни. Моторспорт директорът на компанията Пол Хембри отхвърли предположението, че до тази ситуация се е стигнало след натиск от страна на Бърни Екълстоун и заяви, че смяната се дължи повече на феновете.

Важно е да се отбележи, че случилото се разслояване (при отделни коли) не влошава сигурността на гумите – допълни той.

Според него промените няма да променят хода на развитието на шампионата:

Това няма да се случи. Нека изчакаме да видим какво точно ще направим. В момента правим всичко възможно, за да внесем минимални разлики.