Начало Избрани Пирели представя нова спецификация гуми във Великобритания

Пирели представя нова спецификация гуми във Великобритания

873
0
гуми на Пирели в F1
гуми в F1, снимка Пирели

Пирели представя нова спецификация гуми в F1. Това ще се случи по време на уикенда във Великобритания. Италианската компания потвърди, че е получила разрешение от ФИА и F1 да промени конструкцията на своите продукти поради съображения за безопасност.

По-рано тази седмица стана ясно, че от Пирели обмислят да предоставят нови гуми по време на уикенда във Великобритания. Намерението на италианката компания е да се справи с неочакваното повишаване на скоростта на автомобилите от F1

ФИА въведе някои промени в техническите правила за 2023 г. Тяхната цел бе свързана с елиминиране на подскачането. Неприятният феномен се появи веднага след влизането в сила на новите разпоредби през сезон 2022.

Очакванията бяха промените да забавят автомобилите, но всъщност постигнаха точно обратното. До момента повечето от отборите постигат значителен напредък и разполагат с болиди, които генерират повече притискаща сила. Затова от Пирели смятат, че има смисъл да се намесят и да въведат нова спецификация на гумите, която ще дебютира в уикенда на Силвърстоун.

Този ход се прави и от съображения за безопасност. Очаква се новите смеси да бъдат идентични с тези, които се използват в момента, но с по-здрава конструкция.

От Пирели са наясно с постиженията, които отборите постигат с автомобилите си. Според различни източници, настоящите нива на притискане са по-близки с очакваните за края на сезона.

От Пирели са водили няколко дискусии с ФИА. След това италианците са решили да предприемат действия, за да избегнат риска от проблеми с гумите на някои писти. Сред тях са Силвърстоун, Спа, Зандвоорт и Сузука. Ексклузивният доставчик на гуми за F1 е предложил на ФИА да въведе нова конструкция на своите гуми. Тя ще дебютира в уикенда за Гран при на Великобритания през юли.

Наборът от смеси, които ще се използват през сезон 2023, трябва да бъде определен до 15 декември 2022 г. Той обаче може да бъде променен с одобрението на ФИА, което беше дадено след обсъждания с Техническия консултативен комитет и Спортния консултативен комитет.

Марио Изола посочи причините за тази промяна. Спортният директор на Пирели заяви, че гумите трябва да са с по-здрава конструкция повишената производителност на тазгодишните автомобили. По този начин се натоварват повече смесите на дадени писти

„В първите състезания от този сезон видяхме колко по-добра е производителността на автомобилите за 2023 г. в сравнение с миналата година. Това се дължи на изключителния темп на развитие, демонстриран от всичките 10 отбора. В Маями, например, времето на полпозишъна беше с почти две секунди по-бързо от миналата година. Абсолютно същият напредък се наблюдава и по време на състезанията“, сподели Изола.

„Работата на Пирели в областта на симулациите винаги е била насочена към това не само да се достави продукт, който отговаря на целите за ефективност, определени от заинтересованите страни, но и да се предвидят всички потенциални проблеми и да се реагира бързо на тях.“

Изола също така потвърди, че Пирели отлага въвеждането на някои разработки, които е направила за гумите, с които планира да се състезава през 2024 г.

„Новата спецификация съдържа материали, които вече сме разработили за 2024 г. Те ще направят гумите по-устойчиви, без това да се отрази на останалите технически параметри или на поведението им на пистата. За да могат всички отбори да изпробват новата конструкция при равни условия, Пирели ще предостави по два допълнителни комплекта гуми на автомобил, които ще се използват по време на първите две тренировки за Гран при на Испания“, завърши Марио Изола.

Очаква се промяната на гумите на Пирели да бъде одобрена на следващия Световен съвет за автомобилен спорт на ФИА.