Начало Рали Пирели се връщат в световния рали шампионат

Пирели се връщат в световния рали шампионат

35
0
гуми,Пирели

Пирели ще се върнат в световния рали шампионат и ще правят гуми за WRC от 2014 г. нататък. Компанията се е регистрирала като официален доставчик на първенството, като в момента е и единствен доставчик във Формула 1.

Това означава, че екипите от WRC ще могат да избират между четири производителя от догодина. Пирели се присъединяват към Мишлен, DMACK и Ханкоок.

Доволни сме, че ще има конкуренция между четири производителя през следващата година. Три от тях вече работят в шампионата – коментира рали директорът на ФИА Ярмо Махонен. – Връщането на Пирели в сериите е много положително. Заедно тези четири марки ще създадат страхотна платформа за надпревари, както и голям избор за състезателите.

Пирели имаха сериозни проблеми във Формула 1 тази година. Компанията дори бе изправена пред Международния трибунал на ФИА заради теста си с Мерцедес след Гран при на Испания. Разслояване на задни гуми и поредица спукани задни леви във Великобритания на пистата Силвърстоун пък доведоха до смяна на цялата гама. Доставчикът се върна към конструкцията от 2012 г. със сегашните смеси, за да се справи с проблемите.

До момента не е ясно каква е ситуацията с договорите на Пирели в F1. Спортният шеф на компанията Пол Хембри заяви, че има контракти с повечето екипи от първенството. Няма такъв обаче с международната автомобилна федерация.

В същото време се заговори, че Мишлен обмислят сериозно връщане във Формула 1. Информацията не бе потвърдена официално до момента.