Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пирели ще тестват 18-цолови гуми с Лотус

Пирели ще тестват 18-цолови гуми с Лотус

32
0
гуми,Пирели

Напълно нови 18-цолови гуми за Формула 1 ще тестват за първи път Пирели идните вторник и сряда на пистата Силвърстоун. Това съобщи спортният шеф на италианската фирма Пол Хембри, който обяви новината днес след обяд на пистата в навечерието на състезанието тази неделя.

Според Хембри още с влизането си във Формула 1 през 2010 г. компанията е искала да направи гуми, които да са по-близки до всичко, използвано вече от нормалните и спортните автомобили, но правилата досега са били категорични, че гумите във Формула 1 са 13-цолови.

Дали ще настъпи промяна обаче, още е рано да се каже, защото предстоят много работа и преговори и в тази посока.

Тестът ще е с болида на Лотус от 2014 г. Е22 с всички налични системи. Новите гуми и джанти ще изискват и нови промени в окачването и много други механични компоненти, защото досега гумите се ползваха и като част от окачването.

Говорейки за предстоящото състезание в неделя, Хембри обясни, че очакваната стратегия е с две спирания в бокса и че избраните по-твърди смеси са подходящи за огромните разлики в температурите, които винаги съпътстват работата на Силвърстоун. Разликите на английската писта често са с повече от 15 градуса в рамките на едно състезание или тренировка, дори и когато не вали.

Според данните от днес по-меките гуми (медиум) правят 14-15 обиколки преди да ги съсипе грейнингът, докато твърдият хард – 20. Това означава очаквана стратегия с две спирания в бокса.

С един стоп ще се губи много време от грейнинга, а три са прекалено много, защото питът е дълъг – обясни Хембри.

Англичанинът бе обстоятелствен и по отношение на въвеждането от догодина на старт от място след всяко излизане на сейфти кара. Той обясни, че голям проблем ще е изборът на налягането в гумите. То ще е ключово предвид тяхното износване и фактът, че се променя много дори зад колата за сигурност, а какво остава при спиране.