Начало Избрани Пирели ще отпразнува своята 150-та годишнина в Монца

Пирели ще отпразнува своята 150-та годишнина в Монца

767
0
Гран при на Италия 2022
снимка, Пирели

Пирели ще отпразнува своята 150-та годишнина в Монца. Легендарната компания за гуми е създадена през далечната 1872 г. в Милано. Близо до красивия италиански град е разположена легендарната писта Монца с дължина 5.793 км. Трасето е домакин на състезание №16 от сезон 2022 във Формула 1.

В Италия Пирели ще предостави от гамата си смесите С2, С3 и С4, които ще са съответно софт, медиум и хард.

Тази година има по-големи разлики между различни комплекти на Пирели заради различната им големина и конструкция. Елиминирането на естествената склонност към недозавиване на новото поколение болиди в F1 ще бъде най-голямото предизвикателство на Монца. Автомобилите ще се нуждаят от стабилна задница, за да се постигне перфектен баланс в бързите участъци на трасето.

Сцеплението също ще бъде от голямо значение. Благодарение на него пилотите ще имат по-добър изход от завоите, висока скорост на правите и по-голяма стабилност в завоите.

Още една добре позната характеристика на Монца е интересните бордюри в шиканите. В допълнение, настройките за по-малко притискане и специалният пакет за изискванията на трасето означава, че фокусът е съсредоточен върху механичното сцепление на гумите.

налягане в гумите
снимка, Пирели

Времето в Монца се очаква бъде сухо и слънчево в събота и неделя, но не са изключени краткотрайни превалявания в петък.

„Това е голямо събитие за нас, тъй като се радваме на 150-годишния си юбилей у дома, където Монца също празнува своя 100-годишнина! Очакваме с нетърпение един голям фестивал на моторните спортове в Италия, с който с право можем да се гордеем, тъй като оборудваме най-усъвършенстваните и ефективни автомобили в историята на Формула 1 с 18-инчови гуми“, сподели спортният директор на Пирели за F1 Марио Изола.

„Монца е известна с високите си скорости и някои бързи завои. В тях е важно автомобилът да има перфектен баланс. Тазгодишните гуми би трябвало да доведат до по-малко прегряване на задната част на пистата. В този участък автомобилите са с ниско притискане и често използват приплъзване, за да спечелят повече време. Тъй като тази година в Монца няма да има спринтова надпревара, отборите ще се отправят към Гран при с по-малко информация, отколкото предишния път. Това означава, че стратегическият подход ще бъде малко по-различен.“

Тазгодишното издание на Гран при на Италия се очаква да бъде с рекордна посещаемост. През трите дни на състезателния уикенд пистата Монца се очаква да бъде посетена от повече от 350 000 души.