Начало Избрани Пирели ще предостави най-меките си гуми в Монца

Пирели ще предостави най-меките си гуми в Монца

487
0
Гран при на Италия 2023
снимка, Пирели

Гран при на Италия е 14-ти кръг от сезон 2023 в световния шампионат на F1. Състезанието се провежда на пистата „Монца“. Трасето е с дължина 5.793 км и се намира недалеч от Милано. Именно в Италия завършва европейската част за тази година.

Гран при на Италия е едно от състезанията, които са били част от всеки шампионат на пилотите от 1950 г. насам. Състезанието винаги се е провеждало в Монца. Разбира се има едно изключение – през 1980 г. Тогава състезанието се провежда в Имола. Монца е открита през 1922 г. и е една от най-старите писти в света, която все още се използва. Италианското трасе отстъпва само на Индианаполис

Разбира се, Ферари е най-успешният конструктор на Монца. Отборът от Маранело има общо 19 победи на Монца, като последната бе дело на Шарл Льоклер през 2019 г. Най-успешните състезатели на това трасе са Михаел Шумахер и Люис Хамилтън. Двамата има по шест победи.

Moнца е най-бързата писта в календара на F1. Трасето е известно със своите дълги прави, разделени от шикани. Тук се намират и двата завоя „Лесмо“. Еволюцията на трасето по време на уикенда не е голяма.

характеристики на Монца
снимка, Пирели

Пирели ще предостави най-меките гуми от гамата си в Монца- С3, С4 и С5. Това е една идея по-меки смеси в сравнение с тези, които се използваха миналата година.

Гран при на Италия е домакин на втората квалификация с алтернативно разпределение на гумите (ATA). Всеки пилот ще има на разположение само 11 комплекта гуми сликове за целия уикенд (три твърди, четири средни и четири меки). В квалификацията пилотите могат да използват само един тип смес на сесия, освен ако не е мокро. В Q1 се кара само с хард, в Q2- с медиум, в Q3- софт.

През последните пет години в Монца имаше петима различни победители. Люис Хамилтън спечели през 2018-та. След това победители бяха Шарл Льоклер, Пиер Гасли, Даниел Рикиардо и Макс Верстапен

Пирели ще остане в Монца и след Гран при на Италия с Алпин и Ред Бул. Двата отбора ще излязат на пистата на 5 и 6 септември), за да тестват прототипни гуми за следващата година.

налягане в гумите
снимка, Пирели

„Както обикновено, европейският сезон на F1 завършва в Монца. Това е и домашното събитие на Пирели, тъй като централата ни се намира само на няколко километра от тази емблематична писта. Монца е синоним на скоростта, както добре показва прозвището й „Храмът на скоростта“. И до днес тук се провежда най-бързото състезание в историята на F1. През 2003 г. Михаел Шумахер постига печели с ненадмината средна скорост от 247,585 км/ч“, сподели Марио Изола.

„В резултат на това отборите използват възможно най-ниските нива на аеродинамично притискане, за да увеличат максималната скорост чрез намаляване на съпротивлението. Стабилността при спиране и сцеплението при излизане от двата шикана са двата ключови фактора, които поставят гумите пред най-голямо предизвикателство на тази писта. Тук се включват и както и страничните натоварвания в бързите завои като „Параболика“ (кръстен на Микеле Алборето) и „Курва Гранде“.

„След Унгария, в  Монца за втори път ще се изпробва алтернативното разпределение на гумите (ATA). При него което се използват два комплекта гуми по-малко от стандартния формат. Това е от полза по отношение на спестените емисии както при производството, така и при транспортирането. Това също така дава на екипите и шофьорите по-широк спектър от стратегически възможности. Поради тази причина избрахме и тройката най-меки смеси за Монца – C3, C4 и C5 – която вече беше номинирана пет пъти този сезон“, добави спортният директор на Пирели за F1.