Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пирели залага на най-меките си смеси за уикенда в Азербайджан

Пирели залага на най-меките си смеси за уикенда в Азербайджан

625
0
Гран при на Азербайджан 2024
снимка, Пирели

Гран при на Азербайджан е 17-ти кръг от сезон 2024 в световния шампионат на F1. Състезанието се провежда на улична писта в Баку с дължина от 6.003 км. Този уикенд Пирели отново залага на най-меките гуми от гамата си- С3, С4 и С5.

Последната третина от сезона започва в Азербайджан и по-точно Баку. Името на града на арабски език (Bākuh, Bākūh или Bākūyā) произлиза от персийското bād Kūbac, което означава „порив на вятъра“.

От 2016 г. насам Азербайджан е непрекъснат домакин на състезание за Голямата награда на F1 с изключение на 2020 г. През сезон 2016 събитието носи името Гран при на Европа, след което приема името на страната, където се провежда. Тази година за първи път състезанието се състои през септември, а не както обикновено през април или юни. Това ще се случи и през следващата година с цел постигане на по-добре подреден календар от логистична гледна точка

Както обикновено е за улична писта, Пирели избра трите най-меки гуми в гамата си, а именно C3, C4 и C5 като. Трасето в Азербайджан е дължина 6.003 км и е останало непроменено от 2016 г.

Пистата в Баку включва общо 20 завоя. Някои от тях, като например първите седем, са практически правоъгълни 90-градусови, докато тези през старата част на града са много бавни. Някои са плавни, тъй като са част от участък от пистата, който се третира като двукилометрова права, водеща през старт-финалната линия. Широчината на трасето варира значително, като започва от едва седем метра в завой 8 и стига до ширина, достатъчна за три автомобила един след друг по главната права.

През останалата част от годината пистата е част от пътната мрежа на Баку. Затова еволюцията на трасето ще бъде важен фактор, който трябва да се вземе предвид при оценката на представянето. Времето в Азербайджан също може да изиграе своята роля. Обикновено през септември туй е доста горещо. Температурите определено ще са по-високи от тези, които се наблюдаваха при провеждането на състезанието през април.

характеристики на пистата в Азербайджан
снимка, Пирели

Температурата на пистата в Азербайджан може да варира значително. Всичко зависи това кои части са изложени на слънчева светлина или се засенчват от околните сгради. Това важи особено участъка, който минава през стария град. Не на последно място, вятърът може да наруши управлението на автомобила. Той може да изненада шофьорите, тъй като е насочен от околните сгради в града.

В Азербайджан е регистрирана най-високата скорост по време на състезателен уикенд. Това се случи през 2016-та, когато Валтери Ботас със своя Уилямс разви 378 км/ч по време на квалификацията. Високите скорости, достигнати на старт-финалната права, ще подложат на изпитание гумите, особено заради притискащата сила, генерирана от настоящите автомобили

Друга част от пистата в Азербайджан пък изисква противоположни аеродинамични настройки. Затова тимовете от F1 не могат да изберат да използват твърде ниско ниво на притискане, тъй като тогава ще пострадат в най-бавната част на пистата. Там те разчитат на генерираното от гумите сцепление, за да извлекат максимума от автомобилите си. За щастие, настоящите гуми на Пирели доказаха, че са в състояние да се справи с тези екстремни условия на използване.

налягане в гумите
снимка, Пирели

Азербайджан е типично състезание, което се затваря с едно спиране. По време на него се използват най-вече твърдите гуми на Пирели. Един поглед върху разположението на пистата може да ни накара да вярваме, че изпреварванията са сравнително лесни. Това обаче не съвсем е така. Като се има предвид йерархията на отборите тази година, при която разликите в представянето на двете основни групи са минимални, ефективността на DRS може да изиграе важна роля, както и способността на отбора да реагира на неочакваното на писта. Тук шансовете за неутрализиране на състезанието са много големи. През 2023 г. почти всички пилоти започнаха състезанието с медиум, след което преминаха към хард, когато колата за сигурност излезе в 11-ата обиколка.

Серхио Перес е най-успешният пилот в Азербайджан. Пилотът на Ред Бул спечели състезанията по улиците на Баку през 2021 и 2023 г. Макс Верстапен, Нико Розберг, Люис Хамилтън, Валтери Ботас и Даниел Рикиардо имат по един успех на това трасе. При конструкторите Ред Бул има 4 победи, а Мерцедес- три.