Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Планират ограничаване на F1 бюджетите на $175 млн.

Планират ограничаване на F1 бюджетите на $175 млн.

1485
0
старт, Гран при на Испания 2019
Хамилтън пред Ботас и Фетел след старта на Гран при на Испания; снимка: Мерцедес

Формула 1 планира ограничаване бюджетите на отборите в първенството на 175 милиона долара от 2021 до 2025 г. По време на уикенда за Гран при на Канада екипите провеждат срещи относно предложенията както за финансови рестрикции, така и за техническите и спортни правила, които трябва да влязат в сила след година и половина.

Планът предвижда част от разходите на F1 тимовете да не влизат в ограниченията

Това са заплатите на пилотите и на тримата души от ръководния екип с най-високи възнаграждения, разходите за маркетинг, разходите за пътувания и настанявания, както и 15 милиона долара от стойността на задвижващите системи за отборите, които ги купуват.

Отпаднало е постепенното намаляване на бюджетите, но има включена възможност за промяна на сумата в зависимост от инфлацията.

Според информацията на известния журналист Дитер Ренкен от racefans.net проектът е новите отбори да не се изключват от разпределението на приходите за първите няколко години от участието си в шампионата. Схемата за бонуси за пет от тимовете – Ферари, Макларън, Мерцедес, Ред Бул и Уилямс – се заменя от нова формула. С нея ще се изчисляват коефициенти спрямо класирането на отборите в топ 3 на конструкторското първенство в рамките на 10-годишен период. От там ще се калкулира изплащането на допълнителни пари.

Предложението включва възможност Ферари да запази бонуса, който получава за исторически принос в шампионата, но в намален размер

Поставено е и условие тази сума да не се включва в бюджета на Скудерията. В проекта е включено тимът от Маранело да запази ветото си върху промени на правилата, но с условието то да бъде упражнявано при определени обстоятелства.

Все още не е ясно как се предвижда следене на изискванията за намалено харчене. Твърди се, че има предложение за „тренировъчен сезон” догодина. Това означава отборите да допуснат външно наблюдение на финансовите си разходи, за да се изчистят възможни трудности и пречки.