Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Плановете за Гран при в Тайланд променени за 2015 г.

Плановете за Гран при в Тайланд променени за 2015 г.

34
0
Бърни Екълстоун

Формула 1 може да има кръг в Тайланд през 2015 г., заяви управляващият спортните власти в страната Канокфанд Чулакасем, цитиран от Бангкок Пост.

Първоначалните планове бяха за състезание през 2014 г. Повод за последното изявление обаче бе казаното от управляващия търговските права на F1 Бърни Екълстоун пред Уол Стрийт Джърнъл. Англичанинът заяви, че в календара на първенството за 2015-а ще има нощна надпревара по улиците на Бангкок, като освен това той за първи път говори за Гран при в Тайланд.

Дискутирали сме въпроса, но не съм в позиция да го обсъждам в подробности – обясни Канокфанд.

В преговорите участва и Ред Бул – съдружникът на Дитрих Матешиц и съсобственик в компанията за енергийни напитки Чалерм Йоовидя е представляван в разговорите от Михаел де Сантиестебан, който се е срещнал с Екълстоун през ноември.

Мога да заявя, че е почти 100% сигурно, че Тайланд ще е домакин на F1 състезания – заяви Де Сантиестебан. – Най-вероятно ще се проведе в Бангкок и сигурно някой от настоящите стартове ще отпадне.

Бангкок Пост отбелязва в публикацията си, че годишната такса за домакинство на кръг от Формула 1 е средно малко под 30 млн. долара. Смята се, че тайландското правителство ще покрие около 60% от нужните финанси. Останалата сума вероятно ще се набира между местни компании. Екълстоун изрично отбелязва, че плановете за надпревара са подкрепени от Чалерм Йоовидя, който е четвъртият по богатство човек в Тайланд.