Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 По-малкото тренировки водят до по-непредвидими състезания, отчита Рос Браун

По-малкото тренировки водят до по-непредвидими състезания, отчита Рос Браун

61
0
Гран при на САЩ,старт

По-малкото възможности на отборите да провеждат тренировки води до по-непредвидими и интересни състезания. Това смята отговорникът по спортните въпроси във Формула 1 Рос Браун.

Дъждовете за Гран при на САЩ в Остин миналия петък доведоха до това отборите да разполагат само с една свободна тренировка за подготовка преди квалификацията – тази в събота.

Съответно екипите нямаха много време да направят състезателни симулации, а резултатът беше различни нива на износване и различно представяне на гумите в 3-те водещи отбора – Ферари, Ред Бул и Мерцедес.

„Тримата пилоти на подиума (Кими, Верстапен и Хамилтън) пресякоха финалната линия в рамките на 3 секунди. Всички те използваха различна стратегия при гумите, коментира Браун. – Това е необичайно за F1, където нивото на симулации и предвиждане на тактиката е много високо.

Не наблюдаваме често подобни различия, особено когато говорим за водещите 3 тима. Това може би се дължеше на факта, че никой нямаше възможност да кара с гуми за сухо в петък. Това означаваше, че тимовете имат по-малко данни, на които да базират плановете си за състезанието.“

Според Рос по-малкото събрана информация изглежда създава по-добро шоу в състезанието, като увеличава възможността за грешки на отборите и пилотите. Затова тази тема ще бъде обсъждана при следващи дискусии за подобряването на спорта.

Браун заяви още, че многото грешки на Себастиан Фетел в последните няколко месеца не му изглеждат като случайно съвпадение, а говорят за притеснителна тенденция при пилота на Ферари. 3 кръга преди края германецът почти загуби шансове за се бори за титлата с Хамилтън.

„В петък той допусна малка грешка, когато не успя да намали достатъчно при червени флагове и плати цената с наказание от 3 места в решетката, коментира Браун. – После в състезанието се сблъска отново с пилот на Ред Бул, в този случай с Рикиардо и пак се оказа на губещ в ситуацията.

Това беше още една пропусната възможност да намали разликата в битката за титлата, особено като видяхме какво Райконен постигна със същата кола. Не искам да бъда съдник на Фетел, но тези инциденти не могат да се разглеждат като съвпадения или случайност. Те говорят повече за проблеми при Себастиан.“