Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Двойна победа в квалификацията за Мерцедес

Двойна победа в квалификацията за Мерцедес

33
0
Испания,Мерцедес,Нико Розберг

Пилотите на Мерцедес, Нико Розберг и Люис Хамилтън, постигнаха двойна победа в днешната квалификация в Испания. Третото място пък остана за водача във временното класиране Себастиян Фетел с Ред Бул. Кими Райконен от екипа на Лотус зае четвърта позиция, изпреварвайки Фернандо Алонсо и Фелипе Маса от тима на Ферари. Последните места в топ 10 бяха заети от Ромен Грожан (Лотус), Марк Уебър (Ред Бул), Серхио Перес (Макларън) и Пол ди Реста (Форс Индия).

Квалификацията в Барселона започна при слънчево време, но температурите не бяха особено високи. Въздухът бе загрят до едва 20 градуса, докато асфалтът бе с температура 35 градуса.

Екипите избраха различна стратегия за излизането си в първата част. Докато от Ферари изпратиха пилотите си на пистата с нови твърди гуми, в Ред Бул и Мерцедес предпочетоха да използват директно сместа медиум, за да може да запазят твърдата за състезанието. Така благодарение на по-меките гуми, Хамилтън и Розберг логично поведоха, Фетел бе трети, следван от Алонсо, Уебър и Маса. В края на сесията Райконен успя да измести Алонсо от четвъртото място, след като направи много силна обиколка с твърдата смес, но в последния сектор бе възпрепятстван от Естебан Гутиерес от екипа на Заубер.

Проблемите на Уилямс изглежда продължават след като въпреки използването на медиум сместа и двамата пилоти напуснаха квалификацията още след първата част. Ботас бе първият под чертата, класирайки се на 17-а позиция. Малдонадо бе 18-и, следван от пилотите на Катерам и Маруся. В тази битка на дъното Ван дер Гарде изпревари Жул Бианки, Макс Чилтън и Шарл Пик.

Кими Райконен поведе след първите излизания във втората част, използвайки по-меката смес. Той остана на върха обаче за кратко, след като Фернандо Алонсо го измести от там. Розберг, Маса и Грожан допълниха местата в топ 5. Пилотите на Ред Бул обаче не успяха да дадат добри времена при първото си излизане, нареждайки се на осма (Фетел) и десета (Уебър) позиции. Това означаваше нов опит три минути преди края, за да може да избегнат трафика в последните секунди. Въпреки че изоставаше минимално след първите два сектора, Фетел успя да постигне най-добро време. Уебър пък остана четвърти. В края Хамилтън трябваше да направи опит, който се оказа много добър. Англичанинът измести Фетел от върха, а под чертата останаха Даниел Рикиардо и Жан-Ерик Верн от екипа на Торо Росо. Адриян Сутил се нареди 13-и, следван от Дженсън Бътън и пилотите на Заубер, Нико Хюлкенберг и Естебан Гутиерес.

Пилотите на Ферари и Лотус излязоха още в началото на третата част, което означаваше, че ще направят два опита. Същото важеше и за Нико Розберг. Райконен поведе, но веднага бе изместен от върха от пилота на Мерцедес. Алонсо също изпревари финландеца, а малко след него сториха същото Маса и Грожан. В края Фетел излезе с нов комплект гуми медиум. Същото обаче важеше и за съперниците му, отправили се за решаващ опит. Водачът в класирането не успя да подобри времето на Розберг от първия опит, изоставайки с 0,2 сек. Пилотът на Мерцедес от своя страна успя да подобри с още 0,1 сек. своя резултат, зад него се нареди Хамилтън. Райконен постигна четвърто време, следван от пилотите на Ферари, Фернандо Алонсо и Фелипе Маса. Грожан остана седми, следван от Уебър, Перес и Ди Реста.

Така утре в състезанието от първа редица ще стартират пилотите на Мерцедес, следвани от първия и втория в индивидуалното класиране.