Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Победата на Малдонадо обедини Венецуела

Победата на Малдонадо обедини Венецуела

45
0
Пастор Малдонадо,Уилямс

Забележителната първа победа във Формула 1 на Пастор Малдонадо обедини родината му Венецуела по неповторим начин, съобщава агенция Ройтерс. В страната бушуват сериозни политически страсти няколко месеца преди президентските избори там, но успехът на пилота на Уилямс накара сънародниците му да забравят за момент различията си и да празнуват невероятното му представяне.

27-годишният състезател е тясно свързан със социалистическото правителство. Малдонадо не крие симпатиите си към президента Уго Чавес, а мястото му в Уилямс бе подсигурено със спонсорството на държавната петролна компания PDVSA. Вчерашната му победа обаче го издигна над статута на символ на управлението на Чавес в национален герой. Пастор е първият венецуелец, спечелил надпревара от Формула 1.

Той обедини нацията с триумфа си в Испания – пише вестник Ел Универсал, в който настроенията по принцип са срещу Чавес.

Множество граждани празнуваха успеха на пилота по улиците на Каракас, скандирайки „Малдонадо, гордостта на Венецуела!“.

Самият Чавес, който е на власт от 1999 г. насам, доскоро се бореше с рак, но вече е в ремисия след скорошно 11-дневно лечение в Куба. Той бе категоричен, че отново ще се яви на президентските избори през октомври, а вчера изрази радостта си в Туитър.

– Казах го: нашият Пастор Малдонадо спечели, той прави история. Браво, Пастор! Поздравления за теб и за целия ти борбен отбор! Ние ще надделеем! – написа Чавес в акаунта си.

Опонентът му за изборите Енрике Каприлес изпрати поздравленията си по същия начин. Неговото послание бе:

– Фантастичен Малдонадо! Поздравления за Пастор, за цяла Венецуела с триумфа му във Формула 1. Да живее Венецуела!

13-годишното управление на Уго Чавес в страната раздели гражданите й. Поддръжниците му го смятат за месия, сложил край на десетилетия несправедливост. Опозицията определя президента като опасен диктатор.

Сегашната радост от победата на Малдонадо пък напомня на друго събитие – празненствата по случай представянето на националния отбор по футбол миналата година, когато тимът достигна полуфиналите на турнира Копа Америка. Тогава Чавес и Каприлес се включиха в празненствата по същия начин.

Самият пилот пък прибави и героизъм към безгрешното си каране на пистата Каталуния, като измъкна на гърба си братовчед си от хаоса при избухналия след състезанието пожар в боксовете на Уилямс.