Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън победител в квалификацията на Спа

Хамилтън победител в квалификацията на Спа

36
0
2013,Люис Хамилтън,Мерцедес,Спа

Люис Хамилтън постигна поредна победа в квалификацията за Гран при на Белгия след като успя да изпревари пилотите на Ред Бул, Себастиян Фетел и Марк Уебър. Английският състезател на Мерцедес се възползва от чудесния момент избран за излизането му и пресичайки финалната линия секунди преди края на сесията успя да е последният пилот, започнал обиколката си.

Нико Розберг (Мерцедес) записа четвърто време, следван от Пол ди Реста (Форс Индия), Дженсън Бътън (Макларън), Ромен Грожан и Кими Райконен от отбора на Лотус, Фернандо Алонсо и Фелипе Маса от екипа на Ферари. Смесените условия направиха квалификацията изключително интересна.

Както и се очакваше съботната квалификация започна на мокро, след като дъжд заваля около половин час преди началото на тренировката за място. Веднага след началото на първата сесия на пистата се появиха голяма част от пилотите, като направиха по няколко бързи обиколки, защото както се очакваше с големия трафик настилката изсъхваше и времената бързо се подобряваха.

По всичко изглеждаше, че успешното класиране напред до голяма степен ще е въпрос на тайминг. Розберг, Хамилтън, Райконен, Алонсо, Маса и Фетел бяха в челото на колоната след като направиха по няколко обиколки с гуми интермедия. В края на първата част някои от пилотите се опитаха да използват изсъхването и сложиха сликове, което обаче поне в първите им опити не се оказа правилния ход. В крайна сметка обаче в последните секунди се получиха сериозни изненади. Гийдо ван дер Гарде се класира трети с медиум сместа, докато в зоната на изпадащите се оказаха пилотите на Уилямс и Торо Росо, допълнени от Естебан Гутиерес (Заубер) и Шарл Пик (Катерам). Изненадващо напред пък продължиха освен Ван дер Гарде и двамата пилоти на Маруся.

Резултатите от първата част бяха доста неприятни за Жан-Ерик Верн, който през целия уикенд до този момент показваше добро представяне. Проблемите за пилотите на Торо Росо и Гутиерес бяха свързани именно с тайминга, след като те излязоха прекалено рано с новите си интермедии.

Още в началото на втората част от квалификацията състезателната линия изсъхна почти напълно и това накара всички пилоти да излязат с медиум сместа. Така времената се доближиха доста до постигнатите в свободните тренировки.

Смяната на позициите ставаше непрекъснато, като в крайна сметка под чертата останаха Нико Хюлкенберг (Заубер), Адриян Сутил (Форс Индия), Серхио Перес (Макларън), Гийдо ван дер Гарде (Катерам), Жул Бианки и Макс Чилтън от екипа на Маруся.

Така за победата в квалификацията останаха да се борят пилотите на Ред Бул, Мерцедес, Лотус и Ферари, допълнени от Дженсън Бътън (Макларън) и Пол ди Реста (Форс Индия).

Всички пилоти излязоха на пистата веднага след като бе отворен питлейна, защото се очакваше дъжд в последните минути на квалификацията. Дъждът обаче подрани и пилотите не успяха да направят дори и една пълна обиколка. Наложи се да се приберат отново в бокса и да сложат гуми интермедия. Сега въпросът бе кой ще успее да направи най-бързо обиколка, за да се възползва от все още сухото на места трасе.

Пол ди Реста бе първият пилот записал време с интермедия. Времето му от 2:02 мин. бе по-добро с близо 2 сек. от това на следващия Маса. Бразилецът така или иначе не успя да подобри времето си докрая, докато на върха изненадите следваха една след друга. В началото изглеждаше, че няма начин Ди Реста да бъде изместен от първата позиция. В последствие Розберг направи чудесна обиколка, свидетелстваща че трасето отново започва да изсъхва. Германецът се класира втори, а само обиколка по-късно вече бе първи. Марк Уебър бе следващият пилот, който застана на върха. Това обаче не продължи дълго, защото бе изпреварен от съотборника си Фетел. В крайна сметка обаче последният започнал бързата си обиколка бе Люис Хамилтън, който в последния момент записа своята четвърта поредна победа в квалификациите.

Така утре се очаква изключително интересно състезание предвид очакванията, че условията отново ще са променливи.