Начало Автомобили Почина дизайнерът на Porsche 911

Почина дизайнерът на Porsche 911

204
0
911,Porsche

На 5 април в Залцбург е починал Фердинанд Александър Порше, съдал дизайна на легендарния модел Porsche 911. Внукът на основателя на марката напусна този свят на възраст 76 години, повечето от които е посветил на семейния бизнес.
В прес релийс на компанията се казва:“ Отиде си създателя на легендарния автомобил Porsche 911, който положи стандарти в автомобилния дизайн, които и сега оказват влияние на облика на новите модели. Той ни остави в наследство цяла философия на дизайна“.
За разлика от дядо си и баща си – гениалните инженери Фердинанд и „Фери“ (всички мъжки чеда в семейството носят едно и също име) Порше- Фердинанд Александър „Бутци“ Порше е увлечен повече от автомобилния дизайн. В създаването на модели на семейната фирма той участва още от 22-годишен.
По-късно, през 1972 г., той основава собствена компания Porsche Design, известна днес с различните си продукти – от очила и часовници до яхти и календари с размери на мебелни секции.
Макар и най-известният му модел да е 911, той сам предпочита пред него друг спортен автомобил на компанията – Porsche 904.
Фердинанд Александър Порше до 70-годишна възраст остава акционер и член на надзорния съвет на едноименната компания, като през 2005 г. делегира правата си на сина си Оливер.