Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Почина легендарният конструктор Мауро Форгиери

Почина легендарният конструктор Мауро Форгиери

1051
0
Ники Лауда, Мауро Форгиери
Ники Лауда и Мауро Форгиери; снимка: ATP

Легендарният италиански инженер Мауро Форгиери почина на 87-годишна възраст. По време на техническото ръководство на Форгиери Ферари печели 4 титли при пилотите – с Джон Съртис (1964), Ники Лауда (1975 и 1977 г.) и Джоди Шектър (1979 г.) – и 8 при конструкторите.

Мауро Форгиери е най-завършеният конструктор, съществувал някога“, твърди създателят на Далара Моторспортс Джанпаоло Далара. „Има много конструктори, но той създаваше и двигатели – всякакви агрегати. За Формула 1, Формула 2, за състезания за издръжливост и дори за планински надпревари. Абсолютно съвършен.“

Мауро Форгиери е роден на 13 януари 1935 г. в Модена. Баща му започва да работи при Енцо Ферари в Маранело. Мауро завършва научен лицей и машинно инженерство в университета в Болоня. Първоначално се интересува от конструиране на самолети, но въпреки това приема предложение да работи във Ферари, където е представен от баща си. На 27-годишна възраст става част от състезателния отбор през 1962 г. и оглавява техническия департамент след оттеглянето на Карло Кити. По-късно е назначен за технически директор.

Мауро Форгиери участва в създаването на всеки състезателен автомобил Ферари от постъпването си в компанията, докато я напуска през 1987 г. След като си тръгва от Скудерията става част от създадения от Лий Якока Ламборгини Енджиниъринг. През 1992 г. е привлечен за технически директор на Бугати. През 1995 г. е сред създателите на Орал Енджиниъринг Груп и доскоро продължава да работи в тази организация.

„Легендите живеят вечно. За нас бе чест да творим история заедно. Ферари и светът на автомобилния спорт никога няма да те забравят“, написаха от Скудерията в памет на Мауро Форгиери.