Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Почина Том Уокиншоу

Почина Том Уокиншоу

66
0
Том Уокиншоу

Бившият пилот и шеф на екипи от Формула 1 Том Уокиншоу почина вчера на 64-годишна възраст след дълга битка с рак на белите дробове. Шотландецът имаше дълга кариера в автомобилния спорт, а освен това бе собственик на ръгби тима Глостър.

В Гран при Уокиншоу оглавяваше в различни етапи от работата си Бенетон, Лижие и Ероуз. Отделно от това основа TWR (Tom Walkinshaw Racing) и постигна успехи в различни серии за спортни и туристически автомобили.

Шотландецът започва кариерата си като състезател и кара в различни серии за едноместни състезателни автомобили като Формула Форд и Формула 3, като опитва силите си и при туристическите коли. Печели няколко титли, а през 1976 г. основава TWR, след което бележи най-големите си триумфи – сред тях три титли при спортните модели и в Льо Ман за периода 1988-1990 г.

През 1991 г. Уокиншоу става част от екипа на Бенетон във Формула 1 – заема поста на инженерен директор. Благодарение на него в отбора идва Рос Браун, който му е конструктор в TWR. За сезон 1995 г. шотландецът отива в Лижие, а още за следващия сезен вече е в Ероуз. Финансови затруднения обаче доведоха до фалита на стрелите през 2002 г. Том Уокиншоу продължи да работи в автомобилния спорт, управлявайки отбор в австралийските серии V8 Суперкар.