Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Подготвя ли Волф Д’Амброзио за свой заместник?

Подготвя ли Волф Д’Амброзио за свой заместник?

1177
0
Жером д'Амброзио
Жером д'Амброзио; снимка Мерцедес

Жером д’Амброзио се появи в Мерцедес тази година и пое някои от задълженията на Джеймс Ваулс, който оглави тима на Уилямс.

„Жером ще се занимава с множество неща, тъй като Джеймс имаше много отговорности извън чисто стратегическата страна. Той тепърва ще расте в организацията“, отбеляза Тото Волф, когато потвърди и разясни назначението на Д’Амброзио по време на състезателния уикенд в Саудитска Арабия.

Това израстване вече е факт – Волф заяви, че 37-годишният белгиец ще го замества по време на състезанията, на които няма да присъства. Австриецът изключително рядко отсъства, но това все пак се случва. Той сподели пред френското издание Ото Ебдо, че вече Д’Амброзио ще е на неговото място в такива случаи.

„Жером ще ме замества, когато отсъствам по време на състезателен уикенд. Вярно е, че за 11 години това се случи само три пъти, но е ситуация, която трябва да бъде предвидена“, посочи Волф

„Сега Д’Амброзио трябва да си спечели доверието на отбора и на хората в падока. Още има време. Но когато мен ме няма, той ще е на мое място“, допълни австриецът.

„Жером свърши много добра работа през миналата година във Вентури (във Формула Е). Тяхната структура е малка, няма нищо общо с нашата, в която има към 2500 души. Но той работи чудесно при нас. Трябва да кажа, че половината от интервенциите му по време на надпревари са разумни. Уверявам ви, че това е забележително постижение. Джеймс Алисън често ми е казвал, че 50% от това, което казва, са интелигентни неща и 50% са глупости. Сериозно, трябва да му дадете време. Но аз съм с впечатлението, че е правилният човек за тази роля“, каза още Волф.

Това развитие на събитията засили предположенията, че Тото Волф може би подготвя Жером д’Амброзио за шеф на екипа на Мерцедес в бъдеще. Австриецът е съакционер в екипа заедно с Даймлер и ИНЕОС – трите страни притежават равни дялове от компанията. Когато тази структура на собственост бе обявена в края на 2020 г., Волф каза, че ще остане начело на отбора през следващите три години. Впоследствие този срок бе размит и няма яснота кога възнамерява да се оттегли. Привличането на Д’Амброзио изглежда като първа стъпка в тази посока, въпреки че до момента няма нищо потвърдено официално.

Жером д’Амброзио е бивш автомобилен състезател. Роденият на 27 декември 1985 г. белгиец кара картинг в началото на кариерата си. От 2003 до 2007 г. преминава през малките серии като Формула Рено, Формула Мастър и т.н. Следват три сезона в GP2. От 2010 до 2013 г. кара във Формула 1 за Върджин, Маруся и Лотус. След това става част от Формула Е, където кара до 2020 г. и има три победи в първенството.

В личния живот на Д’Амброзио най-любопитното е, че в средата на 2020 г. се жени за Елеонор фон Хабсбург – ерцхерцогиня на Австрия и принцеса на Унгария, Бохемия и Хърватска. Церемонията е проведена лично от кмета на Монако. Двамата имат син, роден през октомври 2021 г.