Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пол Стодарт: Нещо трябва да се промени

Пол Стодарт: Нещо трябва да се промени

66
0

От Светлана Симеонова

Името на Пол Стодърт стана световно известно преди четири години, когато купи загиващия тим на Минарди и го спаси.
След това австралиецът се превърна в истински трън в очите на “големите” във Формула 1. Постоянно атакува и иска повече средства от печалбите на Гран при, за неговия тим. Непрекъснато заплашва, че ще се оттегли подписа на Минарди от тази или онази договореност и ще я провали, защото според сега действащия договор Конкорд всички промени във F1 могат да се правят само при пълно единодушие на екипите.
През годините преди това Стодърт се бе извоювал име на изключителен бизнесмен, продавал и давал под наем автомобили, самолети и най-вече резервни части за тях. В кариерата му бе преплетено името на България чрез закупените от него несглобени Ровъри от завода във Варна. Започваме именно от там нашия разговор в Монте Карло в събота след обяд, двамата, на чаша кафе.

– Преди известно време в България имаше слухове относно построяване на фабрика на Ровър, в които се срещаше и вашето име. Доколко верна бе тази история?

– Наистина имахме контакти с Ровър преди години, но предимно на спонсорско ниво. Не съм участвал в този завод. Истината обикновено е е около 20% от написаното в пресата.
– Вероятно ви задават този въпрос непрекъснато, но защо все пак решихте да влезете във F1 при положение, че имахте толкова успешен бизнес?

– Най-вече защото на първо място това е бизнес. Спортът е от светването на зелените светофари до карирания флаг. През цялото останало време си е много сериозен бизнес. Ние имаме някои проблеми, но искаме до постигнем ново споразумение, което да донесе по-равномерно разпределение на парите вътре във F1. Така отбори като Минарди и Джордан ще имат по-добри шансове.

– Разговаряхте с Еди Джордан в боксовете точно преди квалификацията днес.
– Да, така е. Ние често си говорим, защото това, което влияе на Минарди очевидно влияе и на Джордан и обратното. Проста комбинация.

– Връщате се от друга среща. Тя имаше ли нещо общо?
– Не, беше спонсорско събиране.

– Напоследък провеждате много дискусии.

– Непрекъснато. В Монако те никога не спират. Всъщност това ми е най-заетото състезание в годината.

– Имах предвид и другите дискусии – с ФИА за новите правила например.