Начало Автомобили Положиха основите на нов технологичен център на Шкода Ауто

Положиха основите на нов технологичен център на Шкода Ауто

63
0

Нов технологичен център на Шкода Ауто започна да се строи в Млада Болеслав. Новия технологичен център е част от дългосрочния план за технологично развитие на Шкода Ауто и е част от глобалната стратегия за развитие на компанията. Инвестицията е необходимост, тъй като Шкода разшири продуктовото си портфолио с нови модели (пуснатия вече на пазара и много успешен Румстър и моделът Шкода Йети, който компанията планира да представи в близко бъдеще), нарастващите технологични и законодателни изисквания, както и растящите потребности и изисквание на потребителите.

Коментирайки събитието, Председателят на Борда на директорите на Volkswagen Group – Бернд Пишетсрийдер каза: „Шкода Ауто осъществи огромен прогрес през последните години по отношиние на продуктовото развитие, качеството на автомобилите, както и на броя продадени автомобили. Успешно лансираният нов модел Шкода Румстър е четвъртата моделна производствена линия на компанията. В допълнение нови „производни” ще бъдат добавени към всяка от моделните линии, както стана с наскоро излезлите Шкода Октавия Скаут и Шкода Практик. Желаейки да продължим разработването на висококачествени автомобили и за в бъдеще, ние ще подсилим отдела за техническо развитие на Шкода, правейки го част от нашето портфолио от 18 технологични центъра, позиционирани по цел свят и оборудвани с най-модерните технологии.”

Харолд Люданек, член на Борда на Директорите на Шкода Ауто и отговарящ за технологичното развитие каза, че „Фолксваген груп ще инвестира 38 милиона евро в проекта за разширяване на съществуващите звена за технологично развитие в Шкода Ауто и за изграждането на новия технологичен център. Операциите в сферата на технологичното развитие ще нарастнат със 70%, а инициативата ще допринесе за разкриване на нови работни места, предимно за електро и технически инженери и други висококвалифицирани специалисти. Шкода Ауто ще засили и кооперацията си с избрани технологично-ориентирани университети и колежи в Чешката Република, които вече работят върху някои проекти за нас. Такива проекти включват например разработване на двигатели, аеродинамика, диагностициране и тестване на автомобилна елетроника.”

Новият технологичен център ще бъди изграден до настоящето звено за технологично развитие на Шкода Ауто, върху място, което в миналото е било използвано за индустриални и складови операции. Веднага след церомонията по полагане на основите, ще започне изграждане на инсталация от поддържащи пилони и основни конструкции. Тъй като мястото се намира в зона, опасна от наводнения, цялата сграда ще бъде укрепена с пилони – като резултат от това подземието ще се използва като паркинг за 300 тестови и на компанията автомобили. Цялото звено ще бъде завършено до края на 2008 г. , след което ще бъде оборудвано с подходящи технологии и ще започне да оперира в средата на 2009 г. В новия технологичен център ще има офис помещения, лаборатории и цехове.

Ключови операции ще бъдат развитието на дейностите по автомобилната електроника и електрическите компоненти, шаситата, разработването на двигатели, тестовите операции като тестване на акустика и шум, тестове за влияние на слънчевите лъчи и атмосферните условия, тестване на светлините в светлинен тунел.

Освен построяването на чисто нов технологичен център, Шкода Ауто ще модернизира настоящото си технологично звено и инфраструктура. В настоящето звено ще останат офисите на брандовото технологично управление, цеховете за разработване на дизайн на купето, цеховете за студийни разработки, дизайн центъра, виртуалното студио и други специализирани операции. Двете звена ще бъдат свързани с мост.

Изграждането на новия технологичен център е една голяма възможност за Шкода Ауто, за града Млада Болеслав, както и за целия регион. Този проект ще подсили конкуретността на Шкода Ауто и ще направи възможно продължаването на 100-годишната традиция в разработване и производство на автомобили на чешкия автомобилен производител. Като резултат Млада Болеслав – родния град на Шкода Ауто ще има напълно изграден производствен автомобилен център с висококачествено оборудване и собствени технологични операции в бъдеще.