Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Полпозишън №200 за Ферари

Полпозишън №200 за Ферари

44
0

200 първи позиции във Формула 1 празнува отборът на Ферари, след като Кими Райконен спечели квалификацията за Гран при на Франция. Постижението е второ за сезона за финландеца и общо 16-о в кариерата му. Скудерията пък очевидно се чувства чудесно на пистата Маникур поне до момента, след като станалият втори Фелипе Маса всъщност постигна най-доброто време в официалната тренировка за място (когато бе с малко гориво в първия сегмент).
Ферари специално отбелязаха случая, което бе и повод да се върнат назад в историята. Първи позиции тимът печели още от 1951 г. – вторият сезон на Формула 1 въобще. През 1974 г. “кончетата” стартират от полпозишън цели 10 пъти, но рекордът е поставен през 2004 г. – 12 победи в квалификации.
Изключително удовлетворяващо е да сме на първа редица, но не трябва да почиваме на лаврите си – побърза да предупреди шефът на отбора Стефано Доменикали. – За шампионата се броят точките, а тях ги дават след състезанието. Истина е, че сега имаме възможно най-добрия старт, но ще е нужно да прегледаме всяка подробност, ако искаме да се приберем с максимален брой точки. Освен това прогнозата за времето е доста несигурна и има шанс то да се влоши по време на самата надпревара.
Райконен също изрази задоволство от постигнатото, отбелязвайки, че му предстои надпреварата – най-трудната част от целия уикенд.
Много съм щастлив от резултата – не само за себе си, а най-вече за целия отбор. Истинско удоволствие е да спечеля полпозишън номер 200 за Ферари, въпреки че до момента съм изиграл малка роля в историята на Скудерията – каза Кими. – До момента уикендът върви наистина добре, но разбира се трябва да се справим и с най-важната част – състезанието, а в него може да се случи всичко. Колата е добре балансирана и поне що се отнася до първа [бърза] обиколка, представянето на двата типа гуми е много близко. По-твърдите изглежда с по-добро поведение на дълга дистанция.
Съотборникът му Фелипе Маса от своя страна отбеляза, че всичко е било перфектно за него в първите два сегмента, когато бе най-бърз.
В третата част на квалификацията може би прескочих малко границата в опита си да извадя целия потенциал на колата и загубих време. Щастлив съм обаче, защото всичко си е на мястото и имаме възможността да вземем важни за шампионата точки. F2008 е много конкуретноспособен болид на такъв тип писти, а и ние работихме в правилната посока, за да доизпипаме настройките – допълни бразилецът.