Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 По-малките отбори в F1 притеснени от увеличаването на разходите от догодина

По-малките отбори в F1 притеснени от увеличаването на разходите от догодина

79
0
Франц Тост

По-малките отбори във Формула 1 са сериозно притеснени от факта, че от догодина разходите им ще нараснат много заради увеличената стойност на новите системи за задвижване и двигатели. Въпросът вече бе повдиган неведнъж през сезона, като Мартин Уитмарш от Макларън например дори призна, че в спорта не са преценили правилно влиянието на толкова голяма промяна в правилата.

Шефът на Рено Карлос Гон пък заяви в Монако, че няма да се правят отстъпки в цената на системите за когото и да било. Той допълни, че може да се мисли за нещо подобно едва след няколко години, когато положението ще е подобно на настоящото – практическо замразяване на агрегатите.

Моторите заедно с прилежащите им системи сами по себе си са скъпи. Освен това обаче изискват преработване на автомобилите, което означава още повече средства.

Във Формула 1 няма съкращаване на разходите – категоричен е шефът на Торо Росо Франц Тост. – Спортът е скъп, всички сме наясно. Но догодина ще трябва да похарчим още – не знам, към 15-20 милиона отгоре – и това е самата реалност. Нещата ще са наред, докато колите ни все още са на стартовата решетка. Трябва обаче да намерим как да намалим разходите. Вместо това догодина ще си купуваме нови двигатели и системи – по-скъпи от сегашните, като освен това върнахме тестовете, а те струват още повече пари. Тоест се върви в съвсем различна посока.

Според Тост най-много средства са били спестени в периода 2009-2010 г. със забраната на тестовете и спиране развитието на моторите. Той обаче се тревожи за ескалацията на разходите от 2014-та нататък.

Клер Уилямс също е притеснена от този аспект, обясни самата тя.

Моята работа е да осигуря достатъчно средства за екипа, така че покачването на всичко не е хубаво. Спортът, в който участваме, е скъп, но дали това е разумно, има ли икономически смисъл. Трябва да имаме предвид и случващото се в околния свят. Най-голямата неравнопоставеност в спорта е по отношение на бюджетите. Трябва да има някакъв контрол на разходите, за да останем конкурентоспособни във Формула 1. Не бива едни отбори да карат с бюджет от 50 милиона паунда, а други – с 250 милиона. Това според мен е един от най-големите ни проблеми в момента – обясни тя.