Начало Автомобили Pop.Up на Italdesign и Airbus – възможно решение за трафика в мегаполисите

Pop.Up на Italdesign и Airbus – възможно решение за трафика в мегаполисите

48
0

Italdesign и Airbus имат решение на проблема с трафика в препълнените световни метрополиси и го показаха по време на автомобилното изложение в Женева. Техният Pop.Up предвижда модулна система за мултимодален транспорт както по земя, така и по въздух.

Идеята е резултат от съвместната визия на Italdesign и Airbus относно решения, свързани с борбата с транспортните предизвикателства в свръх населените мегаполиси по света. Имайки предвид прогнозираното огромно увеличение на задръстванията до 2030 година, двете компании решиха да обединят инженерните си познания, за да постигнат устойчива, мултимодална система за градска мобилност. Това доведе до създаването на концепцията Pop.Up.

Системата Pop.Up съдържа три основни компонента:

– платформа с изкуствен интелект, която управлява сложността на пътуване и предлага алтернативни варианти, като също така осигурява безпроблемно и комфортно пътуване;

– транспортно средство под формата на пътническа капсула, проектирано да се свързва с два независими електрически модула (наземен модул и въздушен модул); други средства за транспорт също биха могли да бъдат прикачени към Pop.Up капсулата;

– интерактивна система, комуникираща с пътниците в напълно виртуална среда.

Pop.Up капсулата обединява гъвкавостта на малко, двуместно наземно транспортно средство със свободата и скоростта на вертикално излитащи и кацащи въздушни машини.

Начинът на действие на Pop.Up е прост: пътниците планират своето пътуване и го резервират в лесно за употреба приложение. Системата автоматично предлага най-доброто транспортно решение спрямо времето, трафика, разхода и индивидуалните изисквания на потребителя, свързвайки въздушния или наземния модул.

В сърцето на проекта е капсула, създадена да настанява и превозва пътници. Този високотехнологичен пашкул с карбонови влакна е с дължина 2,6 м, височина 1,4 м и широчина 1,5 м. Капсулата се превръща в градски автомобил като се прикрепя към наземния модул, който разполага с шаси от карбонови влакна и се захранва от батерии.

За пътувания в мегаполиси с голям трафик капсулата се отделя от земния модул и се понася във въздуха от 5 по 4,4 м въздушен модул, задвижван от осем противоположно въртящи се ротора. Така Pop.Up се превръща в градско безпилотно въздухоплавателно средство, възползвайки се от третото измерение, за да стигне от точка А до точка Б ефективно и без всякакви задръствания.

След като пътникът достигне своята дестинация, модулите заедно с капсулата самостоятелно се връщат към определени за целта станции за презареждане, където чакат следващите си клиенти.

Благодарение на възможността за комбинация на капсулата с други средства на публичния транспорт, Pop.Up предлага безгрижно пътно преживяване. Потребителят може да остане през цялото време в същата капсула и не се налага да се тревожи за смяна на превозното средство. Той може да се наслади на пътя като остави капсулата да взаимодейства в реално време със заобикалящата я градска среда.

Лидерът във въздухоплаването Airbus използва опита си, за да развива активно редица радикални концепции, които ще допринасят за облекчаване на градските задръствания. “Добавянето на третото измерение към лесна за ползване мултимодална транспортна мрежа без съмнение ще подобри начина ни на живот и как стигаме от точка до точка Б”, каза Матиас Томсен, генерален мениджър градска мобилност на Airbus. „Успешното проектиране и реализиране на решения, които ще работят както във въздуха, така и на земята, изисква съвместната работа на въздухоплавателния и автомобилния сектор, заедно със сътрудничеството на органите на местното управление за инфраструктура. Italdesign, с дългия си опит в проектирането на изключителни превозни средства, е вълнуващ партньор за Airbus в този уникален по рода си проект.”

„Italdesign е компания, създадена да предоставя услуги и транспортни решения на заинтересовани страни по цял свят. В нашето ДНК е дълбоко заложено да търсим изключителни решения за бъдещето“, сподели изпълнителният директор на Italdesign Йорг Асталош. „Днес автомобилите са част от една много по-обширна екосистема: ако искаш да създадеш градски автомобил на бъдещето, традиционната кола не може да бъде решение за мегаполиса. Също така трябва да се помисли за устойчива инфраструктура, приложения, енергийни системи, градско планиране, социални аспекти и прочие. В следващите години, наземният транспорт ще се обхване и третото измерение“, продължава Асталош. „В лицето на Airbus, ние открихме перфектния партньор, способен да реализира тази модерна представа за бъдещето на градския транспорт в мегаполисите.“